Prijedorski Savez udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata /SUBNOR/ danas je obilježio 78 godina od formiranja Prve proleterske udarne brigade i Dan Jugoslovenske narodne armije /JNA/.
Tim povodom položeni su vijenci kod spomenika narodnom heroju Mladenu Stojanoviću.

Predsjednik prijedorskog SUBNOR-a Veljko Rodić podsjetio je da je Prva proleterska formirana 21. decembra 1941. godine u Rudom, a da je njen prvi komandant bio je Koča Popović.

“Ta brigada smatra se prvom operativnom i regularnom jedinicom Narodnooslobodilačke vojske i predstavljala je početak stvaranja JNA”, rekao je Rodić.

Brigada, koju su sačinjavala četiri bataljona iz Srbije i dva iz Crne Gore, prevalila je ratni put od 20.000 kilometara na području cijele Jugoslavije i njeni pripadnici su učestvovali u svim velikim bitkama tokom Drugog svjetskog rata, kao i oslobađanju mnogih gradova.

Kroz redove Prve proleterske udarne brigade prošlo je oko 20.000 boraca, dok su njih 84 proglašena narodnim herojima, a sama brigada odlikovana je Ordenom narodnog heroja.

Ova brigada je učestvovala i u oslobođenju Beograda, u Zagreb je ušla 9. maja 1945. godine, a ratni put je završila iste godine u Trstu.

Agencije/prijedor24h