Joga postoji već više od 5000 godina, a trenutno je među najpopularnijim vježbama na svijetu. Zdravstveni učinici su brojni, od ubrzavanja probave do emocionalnog osnaživanja.

Naučnici su odlučili istražiti benefite joge i njezinog utjecaja na psihičko zdravlje, piše Wellandgood. Zato su unazad nekoliko godina izašla brojna istraživanja koja govore u prilog činjenici da joga pomaže tjelesnom i psihičkom aspektu svakog pojedinca.

Donosimo pet činjenica o tome šta joga čini našem umu i tijelu.

1. Smanjuje napetost

Istraživanje tokom 2015. godine usredotočilo se na kognitivne posljedice kod 15 sudionika koji su redovito vježbali jogu. Pokazalo se da je porasla moždana aktivnost, a smanjila se razina anksioznosti i napetosti.

2. Usporava moždane valove

Usporeni moždani valovi pokazatelj su odmora i stanja bliskog snu. Dodatna istraživanja otkrila su da joga pozitivno utiče na stanje moždanih valova jer povećava aktivnost alfa valova koji su povezani s umirujućim učinkom. Takođe, povećava aktivnost theta valova koji su povezani sa sanjarenjem.

3. Pomaže starijima

International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity objavio je istraživanje koja pokazuje da je redovito vježbanje joge pomoglo opštem fizičkom, ali i psihičkom stanju starijih ljudi.

4. Poboljšava pamćenje

Mala studija sa svega 13 ispitanika bavila se sivom tvari i njezinim volumenom. Rezultati magnetske rezonance pokazali su da je mozak jogija u području hipokampusa i talamusa veći u odnosu na one ljude koji nikad nisu prakticirali jogu. Drugim riječima, joga poboljšava pamćenje.

5. Bolja slika o sebi

Joga promiče unutrašnju svjesnost, pa istraživanja sugeriraju kako su ljudi koji se bave jogom stoga prema vlastitom tijelu bolji nego oni koji se ne bave jogom. Studija na 1664 sudionika pokazala je da samo 30 minuta joge na sedmicu dana značajno povećava razinu zadovoljstva vlastitim tijelom.

Izvor: 24sata