Uprkos sporazumu o uspostavljanju prekida vatre i nastavku povlačenja trupa s kontaktne linije, ukrajinske oružane snage i dalje skupljaju velike količine vojne opreme na Donbasu.

Prenos vojne opreme zabilježili su očevici na teritoriji koju kontroliše Ukrajina. Na kadrovima se mogu vidjeti sovjetska borbena vozila, višenamjenski amfibijski oklopni transporteri, tenkovi, vojska, mobilne bolnice.

“Vidio sam ovaj voz na jednoj od železničkih stanica na putu za Donbas! Kijev koristi ogromne vozove sa opremom i tenkovima, zato, gospodo, pripremite RPG, ATGM i sve što imate! Samo znajte da vas mrze svi u Kijevu . Mnogi vas podržavaju, podržavaju Rusi, Novorossiju. Bog te blagoslovio! “, kaže očevidac koji je video poslao jednoj od podržavajućih grupa na Donbasu.

Pored toga, službenik pres službe Službe Narodne policije LPR-a Ivan Filiponenko rekao je na brifingu da su posmatrači Specijalne posmatračke misije OEBS-a prošle nedjelje zabilježili manjak 65 jedinica vojne opreme i oružja u skladištima. Podaci o tome objavljeni su u zvaničnom izveštaju Misije.

„Posmatrači su pronašli odsustvo 10 tenkova T-64, 11 jedinica vučenih haubica D-30 dimenzija 122 mm, 16 samohodnih minobacača 2C9 Nona, 10 protivtenkovnih topova MT-12 Rapira i 18 samohodnih haubica 2C1 Gvozdika, ” rekao je on.

ATV