Povremeno jak vjetar jutros stvara teškoće vozačima na području Kneževa, Mrkonjić Grada, na putnom prvcu Šekovići-Zvornik-Vlasenica, kao i preko prevoja Han pogled, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Na području Federacije BiH (FBiH) jakih udara vjetra ima na dionicama Bugojno-Novi Travnik, Prozor-Gornji i Vakuf/Uskoplje, kao i na putevima na području Livna i Glamoča.

Vozi se po pretežno mokrim i klizavim kolovozima, u kotlinama i duž riječnih tokova mjestimično ima magle, a dodatan oprez je potreban i zbog učestalih odrona.

Na putevima na kojima se izvode sanacioni radovi saobraćaj reguliše privremena signalizacija, čije je poštivanje obavezno.

Zbog izgradnje mosta na rijeci Savi izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na auto-putu Banjaluka-Gradiška, u zoni naselja Čatrnja i carinskog terminala. Vozačima se savjetuje da voze opreznije i sporije, te da poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Saobraćaj je zbog radova usporen na regionalnom putu Crna Rijeka-Bjelajce, na dijelu magistralnog puta Brčko-Bijeljina, dionica Brčko-Donja Bukovica, te na magistralnim putnim pravcima Johovac-Rudanka na području Doboja, Modriča-Vukosavlje (Jakeš)-Podnovlje-Šešlije-Johovac-Rudanka-Doboj-Karuše na granici sa Federacijom BiH (FBiH), Karakaj-Drinjača, Drinjača-Milići-Vlasenica, te u Prijedoru gdje je u toku gradnja kružnog toka.

Izmjene u odvijanju saobraćaja aktuelne su i na magistralnom putu Kotor Varoš-Obodnik, kao i na dionici Krupac-Bogatići, na području opština Istočna Ilidža i Trnovo.

Zbog aktiviranih klizišta saobraćaj se odvija jednom trakom na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo u mjestu Ljubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka i Lopare (Mačkovac)-Čelić i Šekovići-Caparde, te na lokalnom putu Gornja i Donja Piskavica, u mjestu Strike, kao i na lokalnom putu Svodna-Brezici u opštini Novi Grad.

U FBiH na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka, kod mjesta Zdaljevac, do 16.00 časova na snazi su polučasovne obustave saobraćaja, uz petnaestominutno propuštanje vozila, a do 15.00 časova i kroz tunel Skela na magistralnom putu Donji Vakuf-Jajce.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 5.00 do 21.00 čas, od 21.00 sat do pola časa poslije ponoći vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od pola časa poslije ponoći do 5.00 časova obustavljen saobraćaj kroz tunel.

Za vrijeme obustave vozila do sedam i po tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad sedam i po tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Sporije zbog radova saobraća se i na magistralnim putevima Ključ-Bosanski Petrovac preko prevoja Lanište, Srebrenik-Orašje u tunelu Ormanica i Doljani-Metković između graničnih prelaza.

Na graničnim prelazima zadržavanja jutros nisu duža od pola časa. Preko graničnog prelaza Brčko-Gunja i dalje je iz bezbjednosnih razloga obustavljen saobraćaj za teretna vozila i autobuse.

Vozačima koji planiraju putovanje van granica Republike Srpske i BiH imaju mogućnost da provjere trenutno stanje saobraćaja na graničnim prelazima Gradiška, Gradina, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica, Rača, Pavlovića most, Zupci, Brod, Šepak i Karakaj.

SRNA/Srpskainfo