U Muzeju Kozare danas je otvorena dokumentarno- istorijska izložba “Milanković 1879-2019” autora Ljubiše Pašića, a u organizaciji Saveza inovatora Republike Srpske.

Direktor Muzeja Zoran Radonjić rekao je da značaj i djelo Milutina Milankovića zaslužuju da izložba bude posjećena, kako od redovnih posjetilaca, tako i prosvjetnih radnika i učenika.

On je naveo da ovo nije prva saradnja sa Savezom inovatora, jer je početkom godine bila organizovana veoma posjećena izložba “Tesla”.

– Saradnja se nastavlja ovom izložbom, organizovanom povodom 140 godina od rođenja Milutina Milankovića – istakao je Radonjić.

Predstavnik inovatora grada Banjaluka Slobodan Rašić istakao je da Savez inovatora u okviru svojih aktivnosti redovno obilježava godišnjice rođenja naučnika i pronalazača.

– Ovu godišnjicu obilježavamo autorskom izložbom Milutina Milankovića, čovjeka koji je poznat da je prije stotinu godina matematički dokazao klimatske promjene, što je veoma aktuelno u savremeno doba – istakao je Rašić.

On je dodao da je izložba vizuelan prikaz Milankovićevog rada, te da je autor Pašić, koji je sekretar Saveza inovatora Republike Srpske, sjajno postavio koncept izložbe.

– Ovo je 16 postavka, a ići ćemo i dalje. Ujedno bih posjetioce i ljude koji se bave inovacijom pozvao da učestvuju na manifestaciji `Inost mladih 2020` za koju će uskoro biti objavljen konkurs – dodao je Rašić.

Posjetioci će ovu izložbu u Muzeju Kozare, koja je već na otvaranju pobudila interesovanje srednjoškolaca, moći da pogledaju do 20. januara.

SRNA/RTRS