Na sjednici Predsjedništva Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora koja je danas održana ponovo je potencirano pitanje povećanja invalidnina za deset odsto.
Predsjednik ove organizacije Zdravka Karlica istakla je da je ovaj zahtjev upućen predsjedniku i premijeru Srpske.

“Tražili smo povećanje od deset odsto jer sve nas je manje i umjesto da imamo veća primanja, toga nema. Sredstava ima i smatram da taj naš grant ne treba niko da dira”, rekla je Karlica, dodajući da je visina invalidnine trenutno 350 KM.

Ona je navela da dodatni problem predstavlja liječenje njihovih članova, te da je poseban problem nabavka skupih lijekova, iako putem svoja dva fonda solidarnosti pomažu u rješavanju tog pitanja najugroženijih članova.

“Tu je i uvijek aktuelan problem zapošljavanja djece poginulih i nestalih boraca, pa ćemo se u narednom periodu boriti da pored studenata, i svršeni srednjoškolci dobiju priliku da odrade pripravnički staž i time dobiju mogućnost da se sa stečenim radnim iskustvom ravnopravno sa ostalima prijavljuju na konkurse”, dodala je Karlica.

Ona je istakla da je današnja sjednica Predsjedništva ove organizacije bila prilika da se sumira sve što je urađeno u ovoj godini.

“Pored obilježavanja značajnih datuma, proveli smo konkurs za stambeno zbrinjavanje naših članova gdje je bilo oko 300 prijavljenih, i tu nam predstoji obilazak terena po tim prijavama”, rekla je Karlica.

Sjednica je bila prilika i za druženje, ali i uručenje simboličnih poklona koje je obezbijedila ova organizacija, koja ima oko 1.500 članova.

Agencije/prijedor24h