Odbornici Skupštine grada Prijedora usvojili su danas odluku o skraćenju radnog vremena nedjeljom pravnim licima i preduzetnicima koji obavljaju trgovačku, zanatsku i uslužnu djelatnost na području grada.

Bio je predviđen rad nedjeljom od 8 do 16 časova, ali su odbornici to skratili na radno vrijeme od 8 do 13 časova.

– Nadam se da smo sada još bliže tome da potpuno zabranimo rad nedjeljom – rekao je odbornik DNS Brane Radanović.

Većina odbornika koji su diskutovali o ovoj tački, a diskutovali su predstavnici gotovo svih parlamentarnih stranaka, izjasnili su se protiv rada nedjeljom, navodeći da je to s ciljem omogućavanja vremena radnicima za porodicu, za odmor i za privatni život, ali ipak nisu donijeli potpunu zabranu rada nedjeljom. Novo radno vrijeme nedjeljom odnosi se na trgovine na malo prehrambenim, neprehrambenim proizvodima, korištenim vozilima, cvijećem i pogrebnom opremom, te kioske i auto-praonice.

Predloženim tekstom bila je obuhvaćena i proizvodna djelatnost, ali je to na zahtjev odbornika izostavljeno, kao što je izbrisana i obaveza dragstora da rade 24 časa, a data im mogućnost da rade neprekidno.

Nadzor i kontrolu sprovođenja odluke vršiće samo tržišna inspekcija, a ne i komunalna policija kako je u predloženom tekstu bilo predviđeno, a kazne za neisticanje i nepoštovanje radnog vremena kreću se od 1.000 do 3.000 KM za pravna lica, odnosno 500 do 1.500 KM za odgovorno lice u pravnom licu i za preduzetnike.

Ovom odlukom uređuje se radno vrijeme u radne dane i nedjelju, dok se radno vrijeme u dane državnih praznika određuje se u skladu sa Zakonom o praznicima Republike Srpske.

SRNA/Srpskainfo