Da bahatosti političara BiH čak i onih na lokalnom nivou, nema kraja, svjedoči i najnoviji primjer iz opštine Živinice u Tuzlanskom kantonu.

Ne samo da 30 opštinskih odbornika prima pozamašne odborničke naknde, takozvane “paušale”, u iznosu od 1.000 maraka mjesečno, nego su sami sebi za kafu odredili 50.000 KM narodnih para. Tako će, izračunali su nezadovoljni građani, svaki od njih, ako se usvoji predloženi budžet, u narednoj godini popiti skoro 1.700 KM kafe.

Naime, u prijedlogu budžeta za 2020. godinu predviđena je stavka od 50.000 KM za “troškove kafe kuhinje Gradskog vijeća Živinice”. Ovaj bezobrazluk nije prošao nezapaženo, pa su se aktivisti dali u akciju.

Tako je Emin Malkić, mladi pisac i društveni aktivist iz ovog grada, odlučio da časti svoje narodne tribune. Uručio im je pakovanje kafe, da se “ispomognu” i da ne ispijaju kafe s leđa građana. Uručenje donacije je snimio i objavio na svom Fejsbuk profilu, te uputio apel i drugim građanima Živinica da slijede njegov primjer.

-S obzirom na to da su im potrebe ovako velike, danas sam odbornicima uručio prilog – pakovanje kafe. Pozivam i vas da uradimo isto za naše odbornike. Svako u skladu sa svojim mogućnostima. Ako se udružimo možemo im pomoći – napisao je Emin i izazvao brojne pozitivne komentare.

-Živinice su nažalost poznate po najvećim odborničkim paušalima u BiH, ali ni to im, izgleda, nije dovoljno i na teret budžeta stavljaju i druge stavke, kako bi još novca građana potrošili na svoje potrebe. Kafe kuhinja ove godine, umjesto i do sada ogromnih 30 000 KM, ako se budžet usvoji, imaće na raspolaganju  50. 000 KM. To je ozbiljan novac, koji se mogao iskoristiti za druge projekte u gradu. Ovo je moj način da ukažem na bahato ponašanje izabranih predstavnika građana Živinica. Ovakvo bahaćenje mora prestati – rekao je Emin za Srpskainfo.

Srpskainfo