Da bahatosti političara BiH čak i onih na lokalnom nivou, nema kraja, svjedoči i najnoviji primjer iz opštine Živinice u Tuzlanskom kantonu.

Ne samo da 30 opštinskih odbornika prima pozamašne odborničke naknde, takozvane “paušale”, u iznosu od 1.000 maraka mjesečno, nego su sami sebi za kafu odredili 50.000 KM narodnih para. Tako će, izračunali su nezadovoljni građani, svaki od njih, ako se usvoji predloženi budžet, u narednoj godini popiti skoro 1.700 KM kafe.

Naime, u prijedlogu budžeta za 2020. godinu predviđena je stavka od 50.000 KM za “troškove kafe kuhinje Gradskog vijeća Živinice”. Ovaj bezobrazluk nije prošao nezapaženo, pa su se aktivisti dali u akciju.

Tako je Emin Malkić, mladi pisac i društveni aktivist iz ovog grada, odlučio da časti svoje narodne tribune. Uručio im je pakovanje kafe, da se “ispomognu” i da ne ispijaju kafe s leđa građana. Uručenje donacije je snimio i objavio na svom Fejsbuk profilu, te uputio apel i drugim građanima Živinica da slijede njegov primjer.

Za troškove kafe kuhinje Gradskog vijeća Živinice sprema se odobravanje 50 hiljada konvertibilnih maraka našeg novca. Obzirom da su im potrebe ovako velikedanas sam Vijećnicima Gradskog vijeća Živinice uručio prilog – pakovanje Dino kafe. Pozivam i vas da uradimo isto za naše vijećnike. Svako u skladu sa svojim mogućnostima. Ako se udružimo možemo im pomoći.

Posted by Emin Malkić on Srijeda, 25. decembar 2019.

-S obzirom na to da su im potrebe ovako velike, danas sam odbornicima uručio prilog – pakovanje kafe. Pozivam i vas da uradimo isto za naše odbornike. Svako u skladu sa svojim mogućnostima. Ako se udružimo možemo im pomoći – napisao je Emin i izazvao brojne pozitivne komentare.

-Živinice su nažalost poznate po najvećim odborničkim paušalima u BiH, ali ni to im, izgleda, nije dovoljno i na teret budžeta stavljaju i druge stavke, kako bi još novca građana potrošili na svoje potrebe. Kafe kuhinja ove godine, umjesto i do sada ogromnih 30 000 KM, ako se budžet usvoji, imaće na raspolaganju  50. 000 KM. To je ozbiljan novac, koji se mogao iskoristiti za druge projekte u gradu. Ovo je moj način da ukažem na bahato ponašanje izabranih predstavnika građana Živinica. Ovakvo bahaćenje mora prestati – rekao je Emin za Srpskainfo.

Srpskainfo