Dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu u Banjaluci Slobodan Župljanin ocijenio je da je očito da je opozicija na posebnoj sjednici parlamenta Srpske imala dobro pripremljen scenario s ciljem da spriječi iznošenje istine o Programu reformi BiH i izazove incidente da bi se sav rad u vezi sa tim učinio besmislenim, te stvori uslove za nastavak protesta.

– Ovaj scenario je dio opšteg srednjoročnog plana rušenja postojeće vlasti nedemokratskim sredstvima. To je nastavak ponašanja sa prošlogodišnjih protesta i ranijih sjednica Narodne skupštine. Pokušava se u javnosti stvoriti utisak da institucije Srpske ne funkcionišu i da ih treba po svaku cijenu mijenjati, pri tom koristeći sva raspoloživa i dozvoljena i nedozvoljena sredstva. Cilj incidenta je da budu stvoreni uslovi za nastavak protesta, što su i potvrdili podnošenjem zahtjeva za održavanje protestnog skupa – rekao je Župljanin Srni.

On je podsjetio da je posebna sjednica Narodne skupštine sazvana na zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika kako bi javnost u Republici Srpskoj bila upoznata o sadržaju Programa reformi BiH, a Narodna skupština zauzela stav o tom dokumentu.

– Namjera i cilj su potpuno legalni i legitimni, posebno kada se imaju u vidu brojne spekulacije o ovom dokumentu i njegovom sadržaju. Činjenica je da oni koji su spekulisali o njegovom sadržaju taj dokument nisu ni pročitali, ali su “znali” šta u njemu piše. Bez obzira na to u kakvoj je atmosferi održana sjednica Narodne skupštine cilj, svrha i smisao njenog održavanja su ispunjeni i napokon je i nevjernim Tomama jasno o čemu je riječ. Pitanje je samo da li to sebi i drugima mogu da priznaju – kaže Župljanin.

On je zaključio da opozicija nije ni željela da čuje istinu o sadržaju Programa reformi, jer bi na taj način njihova “istina” bila javno raskrinkana i demantovana.

Prema njegovim riječima, sjednica je od samog početka krenula potpuno pogrešnim tokom i ignorisanjem osnovnih principa i standarda, ali i formalnopravnih poslovničkih normi.

– Јavnost je vidjela vrhunac necivilizacijskih i nedemokratskih dostignuća u parlamentarnoj demokratiji. Neki poslanici opozicije su od samog početka narušili te osnovne principe i standarde, ali i poslovničke pravne norme. Vrhunac nedemokratskog i netolerantnog ponašanja bilo je onemogućavanje srpskom članu Predsjedništva kao predlagaču tačke dnevnog reda o kojoj se vodi rasprava da iznese činjenice, jer je za vrijeme njegovog izlaganja stvorena opšta vika, galama, lupanje, kretanje po sali, zviždanje i slično – kaže Župljanin.

Navodeći da su već na početku sjednice postojali uslovi da skupštinsko rukovodstvo reaguje na osnovu poslovničkih ovlašćenja i spriječi ometanje rada posebne sjednice, Župljanin je istakao da su izostankom takve reakcije opozicioni poslanici bili indirektno ohrabreni da nastave sa nedisciplinovanim i protivposlovničkim ponašanjem.

– Skupštinsko rukovodstvo je moralo na početku sjednice sankcionisati poslanike koji su ometali rad sjednice uključujući i mjeru udaljenja sa sjednice, pa i prekid sjednice do stvaranja uslova za normalan rad – naglasio je Župljanin.

On je dodao da je, zahvaljujući isključivo državničkom i političkom iskustvu, profesionalno disciplinovanom i demokratski kulturnom odnosu i odgovornosti prema Narodnoj skupštini i javnosti, srpski član Predsjedništva BiH obavio svoju dužnost i u skoro nemogućim uslovima, izložio činjenice o Programu reformi.

– Kasniji tok sjednice je pokazao da su takav pristup imali i ostali gosti, a posebno predsjednik Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Radovan Višković i ministri koji su učestvovali u raspravi o Programu reformi – rekao je Župljanin.

Govoreći o incidentu u kome su učestvovali poslanik PDP-a Draško Stanivuković i ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, Župljanin je istakao da je on isplaniran i da to potvrđuje pokušaj stvaranja incidentne situacije mahanjem zastavicama NATO-a ispred očiju Dodiku i Viškoviću, te unošenje u lice tim osobama.

– I to je incident. Lukačeva reakcija je opravdana i kretala se u granicama dozvoljenog ponašanja i po zakonu i opštim bezbjednosnim standardima. Dužnost svakog čovjeka je da od drugih i sebe otkloni potencijalnu opasnost u svim situacijama. Kako se drugačije može smatrati prilazak lica sa udaljenosti od 20 metara direktno prema ministru, mašući zastavicom NATO-a kojom je moguće nanijeti povredu. Pitanje je zašto niko nije spriječio prilazak ministru –  naglasio je Župljanin.

Prema tome, ističe on, potpuno je jasno ko je i kakvim ponašanjem prouzrokovao ovakav incident, pa stoga nije moguće odgovornost dijeliti na ravne časti.

On je dodao da je Lukač osvjedočeni patriota, koji je patriotizam i ljubav prema Republici Srpskoj i srpskom narodu dokazao nebrojeno puta i u ratu i u miru.

– Njegov patriotizam se ne mjeri količinom funti i dolara. Oni koji za Srpsku nisu dali krv i dijelove tijela u ratu i oni koji u miru ne čine ništa za njen mir, stabilnost i prosperitet teško to mogu razumjeti. Lukač je trn u oku svima onima koji bi da Srpska nestane. I zato zaslužuje iskrenu podršku širokog fronta patriotskih snaga u Srpskoj koji treba odlučno da ignoriše zahtjeve svih koji traže njegovu ostavku – rekao je Župljanin.

S obzirom na to da su i srpski član Predsjedništva i predsjednik Vlade Srpske po zakonu štićene ličnosti, naveo je Župljanin, postavlja se pitanje propusta u radu onih koji su zaduženi za njihovu bezbjednost.

– Puni smisao ima i preispitivanje načina funkcionisanja skupštinskog obezbjeđenja. Kako je moguće da neko neovlašćeno unese zastavice NATO-a u skupštinsku salu. Šta bi se desilo i ko bi bio odgovoran da se u plastičnom držaču zastavice nalazio eksploziv ili neka opasna hemijska supstanca. Sve su to pitanja koja zaslužuju ozbiljnu analizu i izradu programa mjera poboljšanja uslova pripreme i održavanja sjednica Narodne skupštine – kaže Župljanin.

On je rekao da je potrebno preispitati način vođenja sjednica i segment bezbjednosti i mijenjati Poslovnik o radu Narodne skupštine.

– Protekla događanja treba razumjeti kao crvenu liniju koja se u budućnosti ne bi smjela prelaziti. Svi moraju dobro razmisliti o svojim postupcima u budućnosti i znati da je Republika Srpska ispred svakog pojedinačnog i uskogrupnog interesa – zaključio je Župljanin.

SRNA/RTRS