Predsjednik Gradskog odbora PDP-a Prijedor Dalibor Grabež izjavio je danas da je Skupština grada prihvatila osam amandmana ove stranke na prijedlog budžeta za narednu godinu, od kojih je najvažniji povećanje gradskog Fonda za natalitet sa 140.000 KM na 200.000 KM, odnosno povećanje jednokratne pomoći za svaku novorođenu bebu sa 200 na 400 KM.
On je podsjetio da je ovaj fond i osnovan prošle godine na inicijativu PDP-a i da je tokom devet mjeseci ove godine iz njega isplaćeno 64.600 KM za 323 novorođenčadi.

“Do posljednje sjednice /23. decembra/ rođena je 481 beba u Prijedoru ili za 31 manje nego lani i zato smatramo da je potrebno više stimulativno djelovati na natalitet”, rekao je Grabež na konferenciji za novinare u Prijedoru.

On je dodao je da potrebno i dalje prontalitetno djelovanje, navodeći primjer Novog Sada koji je roditelje oslobodio plaćanja vrtića.

Vršilac dužnosti direktora Centra za socijalni rad Prijedor Branislav Vujasin, koji je na ovu dužnost imenovan ispred PDP-a, pozdravio je usvajanje dva amandmana PDP-a koji se direktno tiču rada ove javne ustanove, a to su uvećanje stavke za jednokratne pomoći sa 55.000 na 100.000 KM i uvođenje nove stavke – 20.000 KM za personalnu asistenciju.

“Personalna asistencija je prošireno pravo koje može utvrditi jedinica lokalne samouprave. Prvi put se uvodi i u Prijedoru nakon Banjaluke i još dvije opštine. Prijedor je sada četvrta lokalna zajednica u Srpskoj koja će imati i ovu vrstu socijalne pomoći”, naglasio je Vujasin.

On je dodao da će Centar za socijalni rad Prijedor učestvovati u izradi pravnog akta koji reguliše ovo davanje zajedno sa udruženjem paraplegičara.

“Postoji interes za ovaj vid pomoći i zato smo se odlučili na ovaj korak. Tu smo da jasno definišemo pravila jer je zakon ovu obalst široko postavio”, istakao je Vujasin.

Potpredsjednik Gradskog odbora PDP-a Prijedor Dragan Dragojević pozdravio je usvajanje više PDP-ovih amandmana u oblasti sporta i konkretnih dotacija za odrđene potrebe sportskih klubova, kako bi se izbjegla praksa da sportski kolektivi do novca dolaze moljakanjem.

Govoreći kao oficir Vojske Republike Srpske, borac prve kategorije i pripadnik Sedmog odreda Specijalne brigade policije Republike Srpske, Dragojević je pozvao nekadašnje saobrce da ne dozvole da ih iko zavadi i koristi boračku populaciju kao monetu za potkusurivanje jer svima, bez obzira političko opredjeljenje, jedini cilj treba da ostane Republika Srpska.

Agencije/prijedor24h