Njegova svetost patrijarh srpski Irinej poručio da bi dolazak predsjednika te zemlje Mila Đukanovića na paljenje badnjaka na Cetinje bilo krajnje licemjerje.

Patrijarh Irinej je rekao da ne zna da li bi Đukanović, koji je taj dolazak najavio, “sebi mogao nešto tako da dozvoli”.

On je istakao da Sveti arhijerejski sinod SPC čeka dalji razvoj situacije u Crnoj Gori i izrazio nadu da će se ona smiriti.

– Poslali smo nekoliko pisama i mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju i predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću. Vidjećemo šta će se dalje događati. Nadamo se da će se situacija smiriti, jer ovo što se dešava nije dobro ni za Srbe u Crnoj Gori ni za Crnu Goru – izjavio je patrijarh Irinej za Danas.

Patrijarh Irinej je naglasio da do sada nije bio u prilici da o problemima SPC u Crnoj Gori razgovara sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Parijarh Irinej je negirao ocjene pojedinih crkvenih i političkih krugova u Srbiji da je Sinod “mlako“ reagovao na nasilje nad crkvom u Crnoj Gori, te da je trebalo da on i “crkvena vlada“ na čijem je čelu svojim prisustvom na terenu pruže podršku vjernicima i eparhijama SPC.

Skupština Crne Gore usvojila je u petak, 27. decembra, Zakon o slobodi vjeroispovijesti i pravnom položaju vjerskih zajednica, na koji je dan kasnije potpis stavio Milo Đukanović.

Izvor: srpskainfo.com