Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević tvrdi da optužnica protiv bivšeg ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića zbog zloupotrebe položaja predstavlja dokaz da je on zajedno sa SDS-om kriminalizovao Ministarstvo bezbjednosti.

Galijašević je izjavio Srni da Mektić nije poštovao bezbjednosne procedure u poslovanjima sa pojedinim licima i birao je ljude koji su osuđivani i inkriminisani na zatvorske kazne i po 13 godina.

On kaže da za poslovnu saradnju sa Ministarstvom bezbjednosti BiH sigurno nije bio podoban osuđeni pripadnik zloglasne muslimanske ratne jedinice za likvidacije “Ševe” Edin Garaplija /vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija “Inza” Sarajevo/.

– Mektić, koji je bio miljenik sarajevske čaršije, poslovanjem sa Garaplijom upleo se u složene unutarbošnjačke obavještajne sukobe i platio kaznu – navodi Galijašević.

Prema njegovim riječima, Garaplija je bio pripadnik “Ševa” zadužen za praćenje i nadzor nad obavještajnim prodorima drugih službi, otkrivanja infiltriranja u Agenciji za istraživanje i dokumentaciju, za preduzimanje mjera i obavještavanje o tome SDA i njenih kadrova, prije svega Mustafe Hafizovića.

Prema riječima Galijaševića, Garaplija je imao linkove prema svim odgovornim licima, ali je otkrio postojanje kriminalne organizacije “Ševe”, sačinjene od 25 snajperista koji su prošli složene obuke bezbjednosno-informativne službe u Metkoviću u Hrvatskoj i obuke koje su imali sa iranskim obavještajcima.

On kaže da je Garaplija, nakon osude kao razočarani kadar SDA i pripadnik “Ševa”, otkrio kako su u stvari ubijeni Boško i Admira na Vrbnja mostu u Sarajevu, kako je pokušano ubistvo Ismeta Bajramovića Ćele, kako je ubijen Mušan Topalović Caco i kako su po njegovim pripadnicima dejstvovali snajperskim hicima, kako su ubijeni žena i šura Sefera Halilovića, a planirano njegovo ubistvo, kako je planirano ubistvo Zlatka Lagumdžije, Harisa Silajdžića i drugih.

Galijašević naglašava da je Garaplija progovorio i demaskirao onu sliku stereotipa koju je SDA brižljivo gradila o bošnjačkoj žrtvi i sebi kao pokretaču velikog otpora i pravedne borbe, pokazavši koliko je prljavštine u svemu tome bilo i koliko su pripadnici Izetbegovićeve tajne policije ubijali Bošnjake, a ne samo Srbe i Hrvate.

On je dodao da očekuje optužnicu protiv Dragana Mektića i za zloupotrebu položaja prilikom izgradnje zgrade Službe za poslove sa strancima, kao i zbo nelegalne diplome kojom je Mektić obmanjivao komisije koje su ga kandidovale da dva mandata vodi Službu za poslove sa strancima, a nije je mogao voditi bez sedmog stepena, već je imao šesti stepen internog obrazovanja hrvatske policije.

– Ta veza “Ševa” i hrvatskih tajnih službi očito je Mektića gurnula u ovaj procjep koji je konačno morao da plati – kaže Galijašević.

On dodaje da je sada veliki posao pred novim Savjetom ministara da od Ministarstva bezbjednosti konačno napravi instituciju koja će briniti o zakonu, neće praviti sumnjive transakcije i neće nikada dozvoliti da takvi ljudi i takve kriminogene ideje dođu, posredstvom SDS-a i Dragana Mektića, u Ministarstvo bezbjednosti.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv bivšeg ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića i još tri osobe zbog zloupotrebe položaja, čime je pričinjena ukupna šteta od 244.764 KM.

Nakon istrage koju je Tužilaštvo BiH sprovelo nakon prijave Federalne uprave policije o nezakonitostima u radu odgovornih osoba u Ministarstvu bezbjednosti BiH, optužnica je podignuta i protiv bivšeg šefa kabineta ministra bezbjednosti BiH Igora Golijanina /40/, Samira Agića /51/ u svojstvu pomoćnika ministra i Edina Garaplije /51/ u svojstvu odgovorne osobe i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija “Inza” Sarajevo.

Optužnica ih tereti za zloupotrebu položaja pri realizaciji međudržavnog Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, a koji je sa 198.454 evra finansirala Delegacija EU u BiH.

SRNA/RTRS

Video: Kozarski