Snježana Bursać iz Prijedora unazad osam godina izrađuje razne ručne radove, ukrase i dekoracije.

Svoje rukotvorine izložila je na Malom gradskom trgu gdje se održava manifestacija Prijedorska zima. Tako su na njenom štandu nalaze krpane bebe, svijećnjaci, ikebane, “lude jelke”, novogodišnje čizme i mirisni anđeli.

Bursaćeva za Srpskainfo priča da je izrada dekoracija ljubav koju ona odavno nosi u sebi.

– Radila sam u bivšoj fabrici odjeće, potom u u cvjećarama i vremenom se rodila ljubav prema dekoraciji. To sam počela i da ispoljavam i da se bavim time. Naravno to se moj rad stalno razvija i usavršava, preko interneta vidim ono što je novo i drugačije, ali radim sa onim što imam od materijala. Ne možemo sebi sve da priuštimo što koriste u drugim zemljama, ali snalazimo se, nađemo zamjenu i zato kažem da smo mi veoma kreativni jer izmišljamo šta bismo i čim bismo mogli da pravimo – kaže ona.

Dodaje da za svoje rukotvorine koristi tekstil, krzno, drvo, tikve i sve što može da iskoristi iz prirode.

– Oko 70 odsto onoga što koristim za proizvode je od reciklaže, jer je to ono što nas spašava. To su oni materijali koje ja mogu da upotrebim. Tako čizme pravim od plastične flaše, ukrasim ih šalom, ima na njima detalja poput novogodišnjih kugla, ukrasnih traka i ostalih stitnice koje moram kupiti. Ove čizme najviše za Nikoljdan prodam jer se u njih tada stavi čokolada ili neki drugi poklon za dijete, a kasnije kasnije mogu četke ili neki pribor – objašnajva ona.

Navodi da su joj najdraže krpene lutke, koje takođe pravi od prirodnih materijala.

– Najviše ih volim i jako puno posla imam oko njih. U njih stavljam obično sintetičko punjenje, šijem im rukice, kosu pravim od vune i odjeću im šijem od dijelova šala – kaže ova kreativka.

Dodaje da su “lude” novogodišnje jelke ono što je poslednje počela da pravi.– Ta drvca u mi hobi, to zaista volim. Zove se luda jelka jer je drugačija od klasičnih. Pravim je od suve tikve, neke su od spužve, kartona, jute, ukrasim ih komadićem hekle jer pokušavam te tradicionalone stare stvari, kao što je hekla koja više nije moderna, da vratim u upotrebu – dodaje ona.

Na njenom štandu su i mirisni anđeli, odnosno male lutke koje su punjene lavandom.

Dodaje da veliki broj svojih rukotvorina ukrašava sušenim plodovima i grančicama koje nalazi u prirodi. Ova samouka kreativka smatra da se u našoj državi ne može živjeti od izrade rukotvorina.

– Sve što je prirodno i rađeno rukom na Zapadu se cijeni, ali kod nas je obrnuto, mi više cijenimo industrijske proizvode, nego ono što radimo rukom. Moja ikebana je osam maraka, a vjerijem da je u Sloveniji 18 evra. Ja imam stalne mušterije koje svake godine kupuju kod mene. Pravim ono što volim, nemam ciljnu grupu, obično kažem da pravim za velike cure koje su u srcu djevojčice i koje vole da ukrase i dekorišu svoj prostor za praznike i naprave svoj praznični kutak – priča ova kreativna žena.

Navodi da svoje rukotvorine prodaje po cijeni od sedam do 20 KM.

– Ljeti ne mogu ovo da prodajem pa na prodajne izložbe iznesem torbe koje šijem. Ja bih voljela da Božić i Nova godina traju šest mjeseci jer ovo zaista volim i obično ljudi koji me poznaju kažu da mi ovo najbolje ide – priča ona.

Dodaje da će od četvrtog januara na Malom gradskom trgu da prodaje badnjake za Božić koje je takođe uradila malo drugačije, odnosno na svoj način.  Veliki broj njenih rukotvorina izložen je u Zaštitnoj radionici u Prijedoru.

Srpskainfo