Iz Gradskog odbora SNSD Prijedor poručuju da usvajanje više od 70 amandmana na budžet grada za narednu godinu nije nikoga ugrozilo, te da je 95 odsto budžeta ostalo jednako njegovom prijedlogu.

Šef Kluba odbornika SNSD u Skupštini garda Prijedora Dalbor Pavlović izjavio je na konferenciji za novinare da je relokacija novca obavljena na 5 odsto stavki budžeta, te da se vodilo računa da na svakoj stavci ostane novca.

– Najveći problem gradonačelnika je što je smanjena tekuća budžetska rezerva gradonačelnika sa 600.000 na 125.000 KM. Moram da napomenem da je naš budžet 44 miliona maraka, a Bijeljina ima budžet od 50 miliona i tekuću budžetsku rezervu gradonačelnika 50.000 KM. Najveći problem gradonačelnika Prijedora je što je on do sada upravljao tom rezervom; on je davao koliko je želio i kome je želio i htio. Sada to nije više u mogućnosti i on je u problemu – smatra Pavlović.

Dodaje da je budžetska rezerva gradonačelnika uticala na razvoj grada.

– Gradonačelnik je mogao da je iskoristi za poboljšanje privrednog ambijenta, ali nije jer ide izborna godina. Htio je da taj novac daje podobnima i onima koji su njemu pri ruci. Sa te stavke je najviše skinuto i sa onih koje su potpuno nedefinisane, kao rashodi za stručne usluge, koje stoje u svim odjeljenjima i ni oni sami ne znaju šta rade s tim. Nema opasnosti za budžet, a za sve ostalo postoji rebalans – izjavio je on.

Podsjetio je da je SNSD predložio 36 amandmana, odnosno 17 svojih, 7 na prijedlog Ujedinjene Srpske, 4 na prijedlog NDP i 2 na prijedlog SP, te  6 zajedničkih amandmana sa ostalim odbornicima skupštinske većine.

– Najznačajnije je povećanje stavke za vantjelesnu oplodnju. Naši građani će umjesto dosadašnjih 2.500 KM, što je bilo dovoljno za pola te procedure, dobijati 5.000 KM, što je dovoljno za čitavu proceduru četvrtog pokušaja vantjelesne oplodnje. Izdvojili smo novac za nabavku aparata za skrining sluha novorođenčadi u bolnici “Doktor Mladen Stojanović” i aparat za Očno odjeljenje za pregled očiju – rekao je Pavlović.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

Dodao je da su amandmani ove partije i rekonstrukcija krova Društvenog doma u Tukovima, rekonstrukcija mjesnog vodovoda u selu Gornja Lamovita, te uvođenje stavke za izvrsnost mladih talenata, jer ona nije postojala u nacrtu budžeta.

– Naš amandman je novac za sanaciju učionica u Osnovnoj školi “Vuk Kradžić” u Omarskoj kako bi ta škola oslobodila prostor vrtića. Nakon toga bi i vrtić mogao proširiti kapacitete, jer postoji potreba za smještaj još jedne jasličke grupe. Tražili smo i novac za Omladinski savjet u Prijedoru, jer nije bio predviđen budžetom – rekao je on.

Dodao je da je usvojen i amandman za rekonstrukciju mosta koji spaja Raškovac i Pećane.

– Most nije kvalitetan kako bi djeca koja idu iz Raškovca na Pećane u školu mogla nesmetano da prelaze i skrate putovanje. Povećali smo finansiranje Udruženja roditelja sa četvoro i više djece “Roda”, usvojili amandmane za izgradnju trim staze oko parka na Pećanima, jer je godinama ta ideja provejavala među našim građanima, ali nije bilo sluha našeg gradonačelnika – izjavio je Pavlović.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

Dodao je da su, zajedno s koalicionim partnerima, predložili i amandman za izdvajanje novca za rekonstrukciju Ulice majora Milana Tepića, koja se nalazi u blizini stadiona.

– I za nju su se godinama pronalazili izgovori. Od jedne firme smo tražili proračun; rečeno je da gornji radovi na asfaltu i trotoaru koštaju oko 180.000 KM, a predračun za cijevi, koje su navodno duboke tri metra i navođene su kao najveći problem za radove, iznosi 100.000 KM – znači ukupno 300.000 KM da se taj problem riješi – objasnio je on.

Dodao je da je značajan i amandman izdvajanje 50.000 KM za izgradnju trotoara u Ulici mitropolita Petra Zimonjića na Pećanima.

– Ova ulica je zbog mosta jako uska i opasna za pješake i saobraćaj – kaže Pavlović.

Dodaje da su usvojeni amandmani o izdvajanju početnog novca za izgradnju studentskog doma i koncertne sale, koja je potrebna Muzičkoj školi.

– Veoma značajna stavka za poljoprivrednike koji nisu bili zastupljeni u budžetu je premija u iznosu od 0,02 KM po litru proizvedenog i prodanog mlijeka. To je našim mljekarima potrebno da održe proizvodnju, jer znamo da je pala na niske grane i prijeti da se ugasi – rekao je on.

Za ove premije mljekarima u gradskoj kasi planirano je ukupno 170.000 KM.

Poslanik SNSD u NS RS Dražen Vrhovac je rekao da na ovaj način SNSD prvi put može direktno da utiče na budžet iako je godinama ranije bio u vlasti kroz koaliciju s DNS.

– Prethodna tri mjeseca smo obišli kompletan grad, razgovarali s ljudima, održali 15-ak sastanaka, direktno pitali ljude šta su njihove potrebe i izdvojili amandmane koje smo usvojili – izjavio je Vrhovac.

Srpskainfo