Smatrati deveti januar početkom genocidne agresije na BiH  je antisrpska histerija koja vrijeđa najdublja osjećanja Srpskog naroda, porčuju borci Republike Srpske. Poziv da se dan kada je nastala Republika Srpska obilježi kao dan početka agresije, i više je nego opasan, kaže prvi čovjek Republičke boračke organizacije, Milomir Savčić.

Poručuje da ovakav potez Instituta za istraživanje genocida Kanada, Kongresa bošnjaka Sjeverne Amerike i Udurženja logoraša “Prijedor 92” neće spriječiti proslavu.

“Deveti januar je simbol naše slobode, simbol našeg opstanka na ovim prostorima i mi ga ponosno obilježavamo, dostojanstveno. Pri tome ne čineći ništa loše što je upereno protiv druga dva naroda i protiv svih građana Bosne i Hercegovine. Sa druge strane ovo je samo pakost, pokušaj da nam pokvare dobro raspoloženje i da nam pokvare namjeru da slavimo i obilježavamo taj vrlo značajan, i možda najznačajniji datum u našoj najnovijoj istoriji”, kaže Milomir Savčić.

Kako to rade bošnjački lobiji u Kanadi i Americi, dobro je poznato Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih. Poručuju – čudi to što se neko drznuo da narod, koji je u ratu izgubio 35 hiljada života, može da nazove genocidnim.

“To je u stvari posljednja faza bošnjačke politike odnosno njihovog plana da Republiku Srpsku proglase genocidnom tvorevinom. Dakle, prethodne faze su bile podizanje optužnica pred Haškim tribunalom a kasnije i pred pravosuđem na nivou BiH, za tako zvani genocid, zatim donošenje onih nakaradnih presuda od strane istih tih pravosudnih institucija i sada stvaranja jedne opšte atmosfere kako je Republika Srpska genocidna tvorevina”, kaže Milorad Kojić, iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih.

Dok bošnjačka udruženja šalju poruku da je deveti januar najcrnji dan u istoriji, iz Srpske jasno poručuju da je to dan kada je nastala Republika Srpska. Kao i prethodnih godina, i ove će se slaviti i to niko ne može da zabrani, poručuju iz udurženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata. Dobro su anlizirali poziv Bošnjacima da ustanu protiv proslave dana Republike Srpske. Kažu, prepun je neistina.

“Vidjeli ste da je njihov dopis pun neistina. Prvo koja agresija? Mi smo svi ovdje ratovali, i sa jedne i sa druge i sa treće strane. Niko nije došao ovdje, niko nije bio agresor”, kaže Dejan Bodiroga, predsjednik Boračke organizacije grada Trebinje.

Ko je na koga izvršio agresiju, i gdje su nestali Srbi, pitaju se u Organizacijama poginulih  izarobljenih boraca i nestalih civila širom Republike Srpske. Kivni su u Prijedoru, posebno zato što je poziv za skup potpisalo bošnjačko Udruženje logoraša Prijedor 92. Gorka su, kažu, sjećanja na ono što je preživio srpski narod na tom prostoru.

“Ovdje nije bila agresija. Ovdje su prve žrtve bili Srbi. Ne znam, mi smo se branili u tom ratu a sad ispade da smo mi bili agresori. Nažalost njima sve ide u prilog zato što Haški tribunal i sud Bosne i Hercegovine samo sudi Srbima, zato to njima daje vjetar u leđa. Sve je zasnovano na lažima”, kaže Zdravka Karlica, predsjednik Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila grada Prijedora.

Bošnjačka udruženja iz Sjeverne Amerike i Kanade ne osporavaju samo proslavu dana Republike Srpske, već traže da se kazni svako ko taj dan bude slavio jer na taj način, smatraju, radi protiv države BiH. Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini devetog januara 1992. proglasila je Srpsku republiku u BiH.

Izvor: ATV