U Prijedoru je pokrenuta inicijativa da novčani iznos Svetosavske povelje – nagrade za najbolje prosvjetne radnike bude povećan sa 500 KM minimalno na iznos dvije prosječne plate u Republici Srpskoj.
Direktor Osnovne škole “Jovan Cvijić” Brezičani Olivera Brdar Mirković rekla je da se ova nagrada dodjeljuje svake godine o Svetom Savi za po jednog prosvjetnog radnika u razrednoj nastavi, u predmetnoj nastavi i u srednjem obrazovanju, odnosno svake treće za po jednog vaspitača.

“S obzirom na ovaj broj nagrađivanih, smatram da predloženo povećanje novčanog dijela nagrade ne bi opteretilo budžet. Nemamo čime motivisati prosvjetne radnike, a očekujemo entuzijazam. Entuzijazma oni imaju, ali im društvo ne uzvraća istom mjerom”, kaže Mirkovićeva koja je i odbornik u Skupštini grada Prijedora.

Načelnik gradskog Odjeljenja za društvene djelatnosti Monja Kasalović pozdravila je ovu inicijativu, ali smatra da je trebalo da bude upućena prije donošenja gradskog budžeta za 2020. godinu.

U skladu sa Pravilnikom o dodjeli nagrada najboljim prosvjetnim radnicima i kriterijumima za vredovanje kvaliteta rada vaspitača i nastavnika, nagrade se dodjeljuju na Svetosavskoj akademiji koju Gradska uprava tradicionalno organizuje povodom obilježavanja Savindana.

Proces izbora kandidata počinje pozivom Gradske uprave svim prijedorskim osnovnim i srednjim školama da dostave imena kandidata koji su svojim radom dali poseban doprinos unapređenju nastavnog procesa i poboljšanju kvaliteta nastave, a proceduru izbora najboljih sprovodi komisija koju imenuje gradonačelnik.

Agencije/prijedor24h

Foto: Srpskainfo