Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da će Republika Srpska 28. rođendan dočekati politički i finansijski stabilno, te da je u toku svih ovih godina pokazala puni kapacitet da može ne samo da opstane, već i da napreduje.

Cvijanovićeva je u intervjuu Srni rekla da je Republika Srpska dokazala da može samostalno da se izbori sa svim nedaćama, krizama i problemima koji su je pratili, što posebno potvrđuje prethodni period, kada je bila u određenoj blokadi zbog neformiranja Savjeta ministara i zaustavljanja značajnih projekata.

– Atmosfera stabilnosti je nešto što definitivno karakteriše Republiku Srpsku i daje nam mogućnosti da pravimo realne planove za naredni period. Zahvaljujući toj stabilnosti, Vlada je uspjela da za 2020. godinu planira određena povećanja plata i penzija, socijalnih davanja, što je pedantno izračunala, pripremila i uvrstila u budžet”, naglasila je predsjednik Republike, dodavši da je to atmosfera u kojoj Srpska dočekuje Dan Republike, koji će biti obilježen 9. januara.

Na pitanje da li očekuje ponovne napade dijela političkog Sarajeva zbog obilježavanja ovog značajnog datuma za Republiku Srpsku i njene građane, Cvijanovićeva je rekla da je to sigurno, jer se ti napadi, kako je rekla, nisu dešavali s namjerom da se dese jednom, da jednom neko pokuša da omalovaži Srpsku, ukine dio njenog identiteta i da na tome stane priča.

– Mi u okviru BiH kontinuirano živimo u ambijentu osporavanja i to samo po sebi govori da taj ambijent nije nimalo zdrav, ali sa druge strane znam da to nije nešto što će poremetiti osjećanja, želje, opredjeljenja i stavove naroda Republike Srpske, što nam daje snagu da kao vlast radimo sve ono što građani od nas očekuju – istakla je predsjednik Republike.

Ona je naglasila da građani ne žele da se odreknu svog identiteta, svojih obilježja, značajnih datuma, koji su mnogo važni jer su to istorijske činjenice, a ne izmišljene teme.

Prema njenim riječima, na institucijama je da poštuju volju građana kao što treba da poštuju i njihova očekivanja kada je riječ o ekonomsko-socijalnoj, bezbjednosnoj, privrednoj situaciji, zaštiti integriteta i identiteta jednog naroda ili cijele Republike.

Ona je navela da će i ove godine 9. januara na Dan Republike biti održana dva centralna događaja u Banjaluci – svečani defile i svečana akademija.

– Svake godine uložimo više energije i želje da se na što bolji način obilježi Dan Republike. Uvijek sam ponosna, kao i svi naši građani, kada vidim našu policiju, njihovu profesionalnost koju pokažu na taj dan. To je nešto posebno. Svugdje se osjeća ta praznična atmosfera, svi nose posebne emocije, puni su nade i očekivanja kada je riječ o budućnosti Republike Srpske i još kada imate takvu instituciju kao što je MUP Republike Srpske onda je događaj upotpunjen – istakla je Cvijanovićeva.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Ona je rekla da MUP Srpske nosi posebnu težinu u poimanju građana s obzirom na to da u toj instituciji vide nekoga ko o njima vodi računa, stvara uslove za normalan život u bezbjednosnom smislu, štiti njihove živote i imovinu, ustavni poredak i sve ono što jeste Republika Srpska.

Govoreći o mogućnosti da Dan Republike nekada bude obilježen i na Palama, mjestu u kojem je stvorena Republika i osnovane sve njene institucije, Cvijanovićeva je u intervjuu Srni rekla da je opredjeljenje da se, s obzirom na glavninu događaja, veliki broj učesnika i logističku povezanost, Dan Republike obilježava u Banjaluci, koja je sjedište institucija i administrativni centar Republike Srpske.

– Nikada ne bih umanjila značaj bilo koje naše opštine ili grada, ali republička središta uvijek nose sa sobom i tu dimenziju da u njima budu organizovane velike manifestacije – napomenula je Cvijanovićeva, podsjetivši da će ove godine povodom Dana Republike u Istočnom Sarajevu, 10. januara, biti održan koncert Policijskog orkestra MUP-a Srpske, a, već tradicionalno, praznik će biti obilježen i u Brčko distriktu.

Vlada u većoj mjeri ispunila očekivanja

Govoreći o ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj i načinima kako poboljšati životni stadard građana, predsjednik Srpske je rekla da je poboljšanje životnog standarda u srcu interesovanja svih republičkih institucija, te da tu najviše dolazi do izražaja Vlada jer ona, preko budžeta i određenih davanja, ima mehanizme i poluge u svojim rukama da to i realizuje.

– Vlada svakako ne može sve to da radi sama ukoliko nema dobru konekciju sa drugim institucijama, prevashodno sa Narodnom skupštinom, koja treba da obezbijedi usvajanje određenih zakona koji će omogućiti pretpostavke za bolji život građana, i predsjednikom Republike, koji upravlja mnogim političkim procesima ili daje smjernice političkog i ekonomskog tipa – navela je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da mora postojati jedinstvo institucija, koje su potrebne jedna drugoj, a to podrazumijeva integrisanu aktivnost u čijem fokusu je bolji život građana.

– Zajedničkim radom možemo da stvorimo mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta, da povećamo plate zaposlenim, penzije penzionerima, socijalna davanja, uvedemo neka nova prava, brinemo o boračkim kategorijama, što i jesu naši ciljevi. Paralelno s tim provodimo i određene reforme koje će stvoriti pretpostavke da možemo da realizujemo navedene ciljeve. Treća stvar koja takođe utiče na kvalitet života jesu infrastrukturni projekti, jer za dobru privredu, turizam, ekonomski razvoj trebaju dobri putevi i auto-putevi, škole, bolnice, domovi zdravlja, vrtići… – rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednik Srpske je istakla da je Vlada na čelu sa premijerom Radovanom Viškovićem u većoj mjeri ispunila njena očekivanja, dodavši da je zadovoljna njihovim radom, ali da, kao i u svakom poslu, uvijek ima prostora za poboljšanje.

Foto: Vlada RS/RAS Srbija

– Pokazala se prilično uspješnom kombinacija iskustva i mladosti i, generalno gledajući, zadovoljna sam onim što Vlada radi u koordinaciji sa ostalim republičkim institucijama. Nastavili su da rade neke stvari koje su ranije dogovorene i osmišljenje, kreiraju i osmišljavaju nove u saradnji sa socijalnim partnerima, što je veoma dobro, jer najbolja rješenja su uvijek ta koja se donose zajedno kroz razgovore i dogovore. Komunikacija je neophodna, jer da bi dobili bolja rješenja uvijek treba saslušati i uvažiti činjenice svih aktera – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da su dobri međuljudski odnosi i međusobno razumijevanje od velikog značaj za dobar rad Vlade, budući da to omogućava da se istope međustranačke razlike.

Prema njenim riječima, kolektivitet i zajednički nastup doprinose da se ispuni zajednički cilj, a to je savladavanje svih prepreka, poboljšanje finansijske slike i bolji standard građana.

Govoreći o radu direktora javnih preduzeća, Cvijanovićeva je rekla da i jeste i nije zadovoljna njihovim radom, te da u tom pogledu uvijek ima veća očekivanja, posebno kada je riječ o njihovom odnosu prema vlasniku preduzeća, odnosno Vladi, te prema budžetu.

– Kada je u pitanju njihov rad, imam velika očekivanja, iako znam da postoje problemi objektivne prirode i koji su limitirajući, ali suština je da moraju da pokažu želju da rade i da postignu više. NJihov pristup mora da bude takav da pokažu da vode računa o interesima Vlade i obavezama prema budžetu, a da pri tome rade u okviru svog poslovanja – navela je Cvijanovićeva, dodavši da oni moraju mnogo više da daju Republici.

Ohrabrujući prvi potezi novog predsjedavajućeg Savjeta ministara

Na pitanje šta očekuje od novog Savjeta ministara, Cvijanovićeva je rekla da za početak očekuje relaksaciju odnosa između različitih nivoa vlasti, što je veoma važno za dalji rad.

– Neophodna je bolja komunikacija da bi mogli da koordinišemo sve ono što je važno na reformskom putu. Entitetske vlade su već potpisale dokument o nastavku reformi koji je koncizan i jasan i gdje je iskazano opredjeljenje za nastavak reformskih procesa. Sada je najvažnije da se krene u realizaciju projekata koji su iz političkih razloga bili na čekanju u Savjetu ministara jer smo imali različite garniture vlasti na dva nivoa. Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija je već rekao da je rezultat petodnevnog mandata novog Savjeta ministara konačno rješenje problema u vezi sa mostom `Bratoljub`, na koji se čekalo toliko godina, iako su i Srbija i Republika Srpska uradile svoj dio posla, ali se neopravdano dugo čekala intervencija prethodnog Savjeta ministara da riješi to pitanje – što nikada nisu učinili – navela je Cvijanovićeva.

Navodeći da je to tek jedan od rezultata rada novog Savjeta ministara, Cvijanovićeva je dodala da je to veliki pomak, te da tek predstoje mnoge druge pozitivne stvari, kao što su ratifikacije brojnih sporazuma koji su na čekanju već duže vrijeme.

– Niko od nas ne očekuje neke spektakulrane stvari zato što imamo sada Savjet ministara, ali očekujemo da nemamo više zastoje koji su bili apsolutno nepotrebni i rezultat su nedostatka volje nekoga da se bavi svojim poslom. Takve situacije sada više neće biti i vjerujem da će to uticati na bolji život građana kako u Srpskoj tako i u FBiH – ocijenila je Cvijanovićeva.

Foto: Aleksandar Golić/RAS Srbija

Ona je navela da je veoma raduje činjenica da je prvi radni dan predsjedavajućeg Savjeta ministara obilježio sastanak sa premijerima Srpske i FBiH.

– To već pokazuje njegov stil rada i odnos prema poslu. Svi koji sjede u Savjetu ministara moraju da razumiju da najveći teret za sve što se odnosi na organizaciju stvarnog života građana – od zdravstva, školstva, poljoprivrede, privrede, infrastrukture, energetike – nose premijeri entiteta, jer su to stvari koje se nalaze na entitetskom nivou – podsjetila je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da nema ništa logičnije od toga da se troje ljudi sastane i razgovara o potrebama građana, naglasivši da je to za nju ohrabrujući potez.

– Ti sastanci su prilika da se vidi kako popraviti životni standard građana, olakšati im život, šta se može uraditi za njih, a ne da mislimo samo šta i kako možemo pokvariti ili otežati, a takvih situacija u BiH, nažalost, imali smo i previše – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je ovaj potez novog predsjedavajućeg Savjeta ministara pozitivna poruka za sve u BiH da se konačno pažnja usmjeri na ono što jeste stvarni svakodnevni život građana BiH.

Nedopustiv pokušaj omalovažavanja institucije kao što je Narodna skupština

Komentarišući posljednja dešavanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske u toku posebne sjednice kada je razmatran Program reformi BiH, Cvijanovićeva je rekla da je to bila smišljena i isplanirana akcija s ciljem da se napravi problem i obezvrijedi najviša zakonodavna institucija.

– Narodna skupština ima posebnu težinu i značaj u samom nastanku, kao i kasnijem razvoju Republike Srpske. Ko to ne razumije i ko ne razumije vezanost građana za institucije Republike Srpske, teško da može bilo šta drugo da razumije. Zviždanje, lupanje, fotografisanje, hodanje po skupštinskoj sali, vrijeđanje skupštinskog rukovodstva, premijera, ministra, srpskog člana Predsjedništva BiH, bacanje stvari u lice je poniženje za parlament – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je konstatovala da to Narodna skupština Republike Srpske nije zaslužila.

– Nedopustivo je obezvrijediti instituciju koja je udahnula život Republici Srpskoj i praviti od nje cirkus i carstvo nepristojnosti i nekulture”, ukazala je predsjednik Republike Srpske i poručila da svi moraju da poštuju republičke institucije i propise, jer demokratija nije vrijeđanje i nepristojno ponašanje, već ukrštanje političkih stavova i argumenata – naglasila je ona.

Srpska ide sigurnim putem naprijed

Čestitajući građanima Republike Srpske novogodišnje i božićne praznike, te Dan Republike, Cvijanovićeva je izrazila uvjerenje da će praznici biti proslavljeni sa puno vjere i nade u bolju budućnost.

– Da bi nam budućnost bila bolja, moramo da radimo svi zajedno – i institucije i građani. Institucije moraju da poštuju svoje građane i njihova očekivanja, a građani institucije, jer ako nema institucija nema ni Republike niti ispunjenja njihovih i naših očekivanja – naglasila je Cijanovićeva.

Ona je rekla da Republika Srpska ide sigurnim putem naprijed i svake godine bilježi sve bolje rezultate.

– Sigurna sam da građani vjeruju u našu Republiku Srpsku, koja je preživjela mnoge izazove i iskušenja, te uprkos svemu opstala. Naša namjera je da Republika Srpska bude administrativno potpuno zaokružena cjelina koja će uspješno da izvršava sve obaveze prema svojim građanima – zaključila je predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović.

Srpskainfo