NJegovo preosveštenstvo vladika budimljansko-nikšićki Joanikije rekao je da se vrši strašna nepravda nad Srpskom pravoslavnom crkvom /SPC/ i projektovani udar na pravoslavlje u Crnoj Gori, te poručuje da je neophodno povući Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

“Kao hrišćani smo dužni da ustanemo protiv nepravde, što je ovaj narod sa svojim sveštenicima i učinio”, naveo je vladika Joanikije.

Vladika je istakao da se SPC i njeni vjernici ovih dana ne bore ognjem i mačem, nego istinom i pravdom.

“Naša borba nije ni protiv koga lično, nego protiv nepravde. Tražimo od naših vlasti povlačenje ovog zakona ili njegovu radikalnu izmjenu u dijelovima koji za Crkvu nisu prihvatljivi”, poručio je vladika Joanikije, koji je danas, na praznik Svetog Ignjatija Bogonosca, služio Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Bijelom Polju.

Prema riječima vladike, ovaj zakon nije u skladu ni sa pravom, ni sa pravdom, niti sa međunarodnim standardima.

“Ovaj zakon je samo u skladu sa zlom voljom i pohlepom onih koji žele da otmu crkvenu imovinu, ponize SPC i našu svetu vjeru. I već su rekli šta bi željeli da urade od naših svetinja – da ih dijele kome oni hoće i kako hoće i pretvore ih u biznis. Ne smijemo to dozvoliti”, rekao je episkop Joanikije.

Vladika je ponovio da nametanje nije prihvatljivo, već su prihvatljivi razgovor, dijalog i dogovor.

“Crkva želi bratsku ljubav i slogu. Tamo gdje nema dobrote, ljubavi i sloge nema ni prave vjere. Mi smo se objedinili i kada smo jedinstveni znamo da, ako sa Hristom stradamo i podnosimo ove muke i patnje, da ćemo sa njime i pobijediti. Jer, krst Gospodnji koliko je simbol stradanja Hristovog toliko je i znak njegovog Vaskrsenja i nad smrću, i nad svakim zlom i nepravdom”, naglašava vladika Joanikije.

Zakonom o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori predviđa se da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata koji su izgrađeni do decembra 1918. godine ukoliko se ne utvrdi da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.

Usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Skupštini Crne Gore naišlo je na otpor vjernika SPC u Crnoj Gori zbog čega su organizovani masovni protesti širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.

Izvor: SRNA/