U Crnoj Gori se danas brani pravoslavlje i budi narod i sloboda, nakon usvajanja antiustavnog i anticrkvenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji predstavlja direktan napad na Srpsku pravoslavnu crkvu /SPC/ i udara na naljeđe Svetog Vasilija Ostroškog, ističe predsjednik opozicione “Prave Crne Gore” Marko Milačić.

“Odjednom, kada se niko nije nadao, kada je bezbožnička vlast udarila na Boga, kada su nas udarili gdje je najbolnije, mi smo probudili najveću slobodu”, rekao je Milačić večeras za ATV.

On je naglasio da se u Crnoj Gori danas bije bitka koja je daleko iznad ovog sramnog zakona, koji, kako navodi, crnogorski predsjednik Milo Đukanović nikako nije mogao da uradi sam.

Milačić kaže da je vlast u Crnoj Gori uradila sve da osujeti buđenje naroda i slobode u Crnoj Gori, ali u tome nije uspjela, jer su im se ova dešavanja vratila kao bumerang.

“Ne mogu se igrati sa Bogom i gurnuti ga pod tepih slavljem novogodišnjih praznika”, kaže Milačić.

Prema njegovim riječima, ovo što se dešava u Crnoj Gori nije se dešavalo nikada u njenoj novijoj istoriji.

“Sve ostalo što smo imali u prethodne tri decenije ne može se uporediti sa ovim”, ističe Milačić.

On je pozvao vlasti Crne Gore na razum i poručio da će građani biti pored svojih badnjaka i pozivati na mir, a opozicija dati sve od sebe da zaštiti sav narod u Crnoj Gori.

Milačić je rekao da raspolaže informacijama da se trenutno širom Crne Gore u protestnoj šetnji sa litijama nalazi 100.000 građana i zahvalio narodu u Republici Srpskoj što se solidariše sa braćom u Crnoj Gori, okupljanjem i molebanom u crkvama.

U Crnoj Gori je usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti koji predviđa da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata izgrađenih do decembra 1918. godine ukoliko se ne utvrdi da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.

Usvajanje tog zakona naišlo je na otpor vjernika SPC u Crnoj Gori zbog čega su organizovani masovni protesti širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.

SRNA/ATV