Mlađen Božović je prošao sve provjere i ispunjava sve uslove da bude ministar u Savjetu ministara BiH, izjavio je za Srpskainfo vršilac dužnosti predsjednika DNS Nenad Nešić.

Podsjećamo, Božović danas nije dobio preporuku Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara BiH, što bi ovaj postupak moglo da uvede u novu neizvjesnost.

– Božović je prošao bezbjednosne provjere, kao i provjere Centralne izborne komisije BiH. Danas na sjednici Komisije je glasanje bilo četiri za, četiri protiv i dva uzdržana. Ono što je meni bitno jeste da su svi članovi vladajuće koalicije na nivou BiH u prethodnom periodu izjavljivali da su za sve njih prihvatljivi kandidati koji prođu provjere. Institucije BiH su rekle svoje, a to je da Božović ispunjava sve moguće kriterijume da bude ministar – kaže Nešić, koji je i predložio Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Foto: ATV/RAS Srbija

Mlađen Božović

Inače, stav Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara BiH nije obavezujući za predsedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltiju, kao ni za Predstavnički dom PS BiH. Tegeltija predlaže Božovića, a poslanici ga biraju. Međutim, u ovoj priči je zanimljivo da su poslanici, članovi Komisije iz SDA i SBB bili uzdržani na današnjoj sjednici, iako njihove partije čine novu većinu na nivou BiH. Dakle, očekuje se da i na sjednici Predstavničkog doma BiH 16. januara glasaju za Božovića. Ili su, možda, promijenili mišljenje?

Nešić kaže da mu razlozi za njihovu uzdržanost nisu poznati, ali dodaje da nije isključeno da se radi o “nekoj poruci reprezentaciji koja dolazi iz Srpske i koja je sastavljena iz devet poslanika”.

– Možda je to neka poruka šta nas čeka u narednom periodu. Najbitnije je da nas devet ostanemo čvrsti, jedinstveni i da nas ništa ne smije pokolebati u zaštiti interese RS – zaključuje Nešić.

Srpskainfo