NJegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije služio je juče, na praznik Svetog Ignjatija Bogonosca, Svetog  Danila Drugog, arhiepiskopa srpskog, Svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Svetih apostola Petra i Pavla, u Bijelom Polju.

Vladika Joanikije je ocijenio da se „vrši strašna nepravda nad SPC i osmišljen, isprojektovan udar na pravoslavlje u Crnoj Gori“. Mi smo, kao hrišćani, istakao je on, dužni da damo otpor i ustanemo protiv nepravde, što je ovaj narod sa svojim sveštenicima i učinio, objavljeno je na sajtu Mitropolije.

„Podsjećamo ovu državu i cijelu domaću i međunarodnu javnost na onu osnovnu istinu da država stoji na građaninu, kao što Crkva stoji na vjerniku, ali za državu to ima još veće značenje. Ako je, ovih dana, toliko građana Crne Gore pravoslavne vjere izrazilo svoje neslaganje sa nepravdom koja se čini, prilikom donošenja Zakona, i ako je bilo toliko naših opravdanih reakcija, i izlazak na ulice, kada je sve, već, dovedeno do apsurda, onda svaki taj izlazak i svak ko je izašao, svjedoči da je taj zakon ništavan i da nije donesen u skladu sa voljom većinske Crkve u Crnoj Gori“, konstatovao je Vladika budimljansko-nikšićki, objavljeno je na sajtu Mitropolije.

Kazao je da se, prema tome, zakon mora da povuče.

„Tako bi to bilo u svakoj civilizovanoj, a naročito u onoj proevropskoj državi, kako danas govore. Međutim, Crna Gora se sa ovim zakonom vraća u primitivizam, ovaj zakon nije u skladu ni sa pravom, ni sa pravdom, niti sa međunarodnim standardima, on je samo u skladu sa zlom voljom i pohlepom onih koji žele da otmu crkvenu imovinu, i da ponize Crkvu Svetu Božju pravoslavnu, i našu svetu vjeru. Mi ne smijemo dozvoliti da se gaze zaveštanja Svetog  Kneza Miroslava, i Župana Prvoslava, i Stefana Nemanjića ktitora Morače, i Svetoga Vasilija Ostroškog, i ostalih Božjih ugodnika iz roda  našega, koji su su podizali svetinje, Bogu ih i crkvi posvećivali, namjenjivali ih za pokoj svojih duša.

I vlasti govore da oni neće skrnaviti Svetinje, ali poslije će govoriti čim se upišu,  da su oni vlasnici pa mogu sa njima da rade šta hoće. I već su rekli šta bi željeli da urade od naših svetinja -da ih dijele kome oni hoće i kako hoće i da ih pretvore u biznis i da ponize našu svetu vjeru. Ne smijemo to, draga braćo i sestre, dozvoliti i mi se borimo koliko možemo. Ali ne borimo ognjem i mačem, nego istinom i pravdom. A kada je sve dovedeno do apsurda izašli smo da javno posvjedočimo svoje neslaganje sa svojim narodom i na ulice. Naša borba nije ni protiv koga lično, nego protiv nepravde. Tražimo od naših vlasti da ovaj zakon povuče,  ili da ga radikalno izmijene u onim dijelovima koji su za crkvu neprihvatljivi“, poručio je Vladika budimljansko-nikšićki.

Podsjetio je da su se vlastodršci sa svima su se dogovorali osim sa SPC.

„Dogovaraju se i sa pčelarima i sa lovcima, kada misle da donesu uredbe ili zakone o pčelarima, lovcima ili ribolovcima i bilo kojoj drugoj zajednici manjoj ili većoj, a sa najbrojnijom vjerskom zajednicom – Crkvom Pravoslavnom nisu htjeli da se dogovore. To što pričaju da su htjeli da se dogovore lažu, samo su htjeli da ostave utisak, da fingiraju dijalog, koga nije bilo“, kazao je on.

Sve to je, dodao jeon, bilo nametanje.

„I mi ne možemo da prihvatimo nikakvo nametanje, a razgovor, dijalog i dogovor bratski uvijek, radi dobra i crkve i države, a posebno radi dobra našega naroda. Eto, draga braćo i sestre, zbog čega se ovih dana sabiramo. Sabiramo se, objedinjujemo i duhovno se snažimo  kroz naše zajedništo, primanjem Svetih Tajni i kroz dijeljenje ove muke i nepravde koja je snašla naš rod.

Ali kroz to jačamo, zato što smo sa Hristom i zato što vojujemo u ime Hristovo istinom i pravdom. I ništa to nama nije nepoznato. Crkva u ovom svijetu i vijeku je vojujuća crkva, koja za istinu i pravdu vojuje uvijek. I želi bratsku ljubav i slogu, tamo gdje nema dobrote, ljubavi i sloge, nema ni prave vjere. Mi smo se objedinili i kada smo jedinstveni znamo da, ako sa Hristom stradamo i podnosimo ove muke  i patnje, da ćemo sa njime i pobijediti, jer krst Gospodnji koliko je simbol stradanja Hristovog toliko je i znak njegovoga Vaskrsenja i nad smrću, i nad svakim zlom i nepravdom“, zaključio je vladika Joanikije.

Tokom svetog bogosluženja Preosvećeni Episkop je u sveštenički čin rukopoložio dosadašnjeg đakona, teologa Ognjena Femića.

On je poželio da Božić vjernicima donese radost i da ona uđe u svaki dom i  porodicu. Posebno je čestitao novom sveštenoslužitelju oltara Gospodnjega, svešteniku Ognjenu Femiću, koji je danas rukopoložen.

“Ognjen se danas lijepo spremio. Lijepo se obrazovao i nije žurio da primi sveštenički čin sve dok nije osjetio u svome srcu da ga je Gospod zaista prizvao na svešteničku službu. Radio je i druge poslove, upoznao ljude, upoznao karaktere, stekao iskustvo i sada spremno stupa na svešteničku službu. On će dobiti jednu veliku parohiju pored grada Nikšića, gdje je sve spremno za novog sveštenika da se tamo nastani, i narod ga tamo željno čeka. I daće Bog da ga ukrijepi,  da njegova sveštenička služba zasvijetli i da bude i njemu na spasenje i na spasenje svima onima kojima on bude sveštenik i duhovnik i paroh. Da se objedinjavamo oko prestola Božjeg, oko kolijevke Hrista Bogomladenca da svojom ljubavlju preporodimo i sebe i svoje porodice, prijatelje i neprijatelje. Amin, Bože daj” besjedio je vladika Joanikije.

(In4s)/ATV