Akademik Matija Bećković ocijenio je da je vlast u Crnoj Gori, usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti, rekla svoju posljednju riječ, pa je red da čuje i odgovor naroda koji, ako ne odbrani crkvu koja je njega odbranila kroz vijekove, nema više šta ni koga da brani.

Bećković, jedan od potpisnika apela kojim se zahtijeva da prestane državna kampanja širenja zabluda i laži u vezi sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori i njen bjesomučni progon, rekao je za Večernje novosti da na tom spisku ne bi trebalo da bude manje ljudi od broja stanovnika u Crnoj Gori.

Akademik Miro Vuksanović naveo je da se u Zakonu koji je donijela Skupština Crne Gore “upisala sloboda”, a da je, u stvari, riječ o “oduzimanju slobode”.

– U sve sam mogao da povjerujem – da će Crnogorci nove vrste da promijene nacionalnost, preimenuju jezik, ukinu svoje pismo, smišljaju i dodaju slova, ali ne i da hoće da ostave svoju vjeru i svom narodu oduzmu hramove – rekao je Vuksanović.

Prema njegovim riječima, takve nepravde nije bilo od rušenja Njegoševe kapele koja je, kako je podsjetio, pretvorena u gomilu kamenja pod Lovćenom.

– Udruženi glasovi za neslobodu u crnogorskom parlamentu dokazuju istinu da između prevarenih i preverenih nema razlike. Najčešće vladaju vladari koji primjenjuju pravilo “zavadi pa vladaj”, ali najlakše gube vladu kada misle da su najčvršći – upozorio je Vuksanović.

On je podsjetio da je car Konstantin još 313. godine hrišćane izveo iz katakombi, a “novi gospodar hoće vjernike u svojoj zemlji tamo da vrati 2020.”

– Moramo svim snagama činiti da se u Crnoj Gori sve mirno i u slozi završi. To je sada naš glavni posao – zaključio je Vuksanović.

Apel podrške srpskom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori do sada je potpisalo nekoliko hiljada građana.

SRNA/RTRS