Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da posljednji dokumenti britanske Vlade o Srebrenici sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, pokazuju ispravnost politike Republike Srpske da se konačno utvrdi prava istina o tom događaju.

– Sve vrijeme to pričamo. Alija Izetbegović je tada od Bila Klintona tražio da se bombarduju srpski položaji. Predsjednik SAD mu je poručio da može, ali da mu treba alibi, odnosno najmanje 5.000 žrtava. Istina je da se tamo desio zločin, ali ne samo nad Bošnjacima, već i nad Srbima. Mislim, da je konačno došlo vrijeme zbog same istine, koja mora biti objektivna, da konačno mirne glave utvrdimo šta se desilo u ljeto 1995. godine – poručio je Dodik.

– Činjenica da je vojno rukovodstvo muslimana izašlo iz Srebrenice i da je počelo provokacije te vrste, apsolutno govori o tvrdnji – rekao je Dodik u vezi sa navodima iz zvaničnog dokumenta Ministrastva odbrane Velike Britanije od 11. jula 1995. godine u kome se opisuju događaji koji su prethodili dešavanjima u Srebrenici, te ističe da je napad na Srebrenicu isprovocirala bh. strana i da Pale nisu imale plan za osvajanja enklave.

Dodik je istakao i potrebu uspostavljanja međunarodne komisije koja će utvrdili stradanje Srba i Bošnjaka na tom prostoru .

– To što muslimani pokušavaju da isforsiraju tu vrstu priče o Srebrenici bez obzira na neke uspjehe koje su imali u satanizaciji Srba, polako jenjava, imajući u vidu ovakve informacije – ocijenio je Dodik.

RTRS