Vojni i politički vrh Republike Srpske nije imao plan da osvoji Srebrenicu 1995. godine, a napad na tu enklavu isprovocirala je bošnjačka strana, navodi se u dokumentu Ministarstva odbrane Velike Britanije od 11. jula 1995. godine, sa kojeg je skinuta oznaka tajnosti.

U donedavno tajnom dokumentu Ministarstva odbrane Velike Britanije, objavljenom na sajtu Nacionalnog arhiva te države, napisano je da odluku u ulasku u centar Srebrenice nije donijelo vođstvo Republike Srpske stancionirano u Palama.

Nepostojanje plana veće ofanzive na Srebrenicu Britanci, između ostalog, dokazuju i činjenicom da je napad izvela jedna srpska četa, potpomognuta sa četiri tenka.

– Nedavni napadi armije Srba iz BiH na Srebrenicu su izazvani konstantnim bh. napadima u prethodna tri mjeseca na njihove rute snabdijevanja južno od enklave. Napadi ove armije su gotovo sigurno pokrenuti od strane lokalnog komandira i mi ne mislimo da su dio plana iz Pala da se pregazi enklava – navedeno je u dokumentu.

U deklasifikovanom dokumentu britanske Vlade precizirano je da su srpske jedinice odlučile da uđu u centar ovog gradića tek kad su, tokom napada, shvatili da otpor takozvane Armije BiH praktično ne postoji.

– Akcija armije Srba iz BiH je direktan odgovor na pritisak na njihove linije komunikacije, a ona je reagovala tako što je pritisnula bh. snage nazad ka Srebrenici. Kada su Srbi uvidjeli da je otpor slab, bili su u mogućnosti da krenu dalje od onoga što su originalno planirali. To ih je dovelo u direktnu konfrontaciju sa UN-om, pa je za Srbe bilo veoma teško da se ponize vraćanjem na početne pozicije – navedeno je u dokumentu.

I ovaj dragocjen dokument potvrđuje ispravnost odluke Republike Srpske da osnuje Međunarodnu komisiju koja treba da istraži sve višegodišnje ratne događaje u Srebrenici i njenoj okolini, kaže srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik podsjeća da je i prije zločina u Srebrenici `95. američki predsjednik Bil Klinton bošnjačkom vođi Aliji Izetbegoviću obećao da će NATO bombardovati Srbe ako dobije alibi u informaciji o najmanje 5.000 ubijenih Bošnjaka.

– Arhive koje će biti otvorene i koje se otvaraju nesumnjivo govore u prilog da je to isforsirana priča. Naravno, tamo se desio ozbiljan zločin, ali se desio i protiv Muslimana i protiv Srba. Mislim da bi konačno radi istine i potrebe da živimo jedni pored drugih, ta istina morala da bude objektivizovana u smislu da se svi izvori o tim događajima učine dostupnim – ističe Dodik.

Britanski dokument, koji je duže od 25 godina bio povjerljiv, umnogome potvrđuje podatke koje je o tragičnim događajima u Srebrenici prikupio i objavio Republički centar za istraživanje rata.

– Ovakva dokumenta potvrđuju da smo sve vrijeme bili u pravu, ali da je to ignorisalo kako pravosuđe na nivou BiH tako i Haški tribunal, ali i sama svjetska javnost prihvatajući jedan stereotip koji su nametnuli Bošnjaci – naglašava Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Dokument sadrži tvrdnje potpuno suprotne presudi Haškog tribunala, koji je komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića proglasilo osobom koja je, kako je navedeno u presudi, imala plan da uništi Bošnjake Srebrenice.

Mladićev sin Darko ističe da britanski izvor potvrđuje sve što je generalov tim odbrane dokazivao. Kaže da treba obratiti pažnju i na dijelove dokumenta u kojima piše da su u Srebrenici bili i specijalci britanskog SAS-a, i to izvan trupa UNPROFOR-a. Simptomatičan je, kaže, i dio u kojem kanadski vojnici iskazju sumnju u iskrenu namjeru ratne Vlade u Sarajevu da pomogne Bošnjacima Srebrenice.

– Prema mom mišljenju, pravo pitanje je koliko toga još ima što je sakriveno i što osvjetljava činjenicu da smo mi sve vrijeme bili u pravu kad smo govorili da je to bila jedna propagandna manipulacija i da je istina ono što navodila odbrana, ne samo genrala Mladića, nego i ostalih – kaže Darko Mladić.

Predsjednik Boračke organizacije Milomir Savčić, nedavno optužen da je navodno učestvovavo u ratnim zločinima u Srebrenici, smatra da svjedočimo važnom preokretu. Posebno je dragocjeno, tvrdi, što je dokument objavila Velika Britanija, poznata po zalaganju da Ujedinjene nacije rezolucijom osude, kako su tvrdili, genocid koji su počinili Srbi.

– Ovaj dokument ima ogroman zanačaj. Prije svega, govori da ne postoji plan, a tužbe i presude su upravo zasnovane na nekakvom nepostojećem planu. Oni tvrde da je plan postojao i da je postojao udruženi zločinački poduhvat – kaže Savčić.

U britanskom dokumentu je napisano i da Beograd nije bio uključen u upravljanje protivvazdušnim sistemom Vojske Republike Srpske, kojim je prijećeno avionima NATO.

RTRS