Brzo hodanje je možda najjednostavniji i najefektivniji način da, umjesto trčanja, poradite na svojoj cirkulaciji, kondiciji i pri tome smanjite kilograme.

Ono što je najbolje od svega, piše HealthLine, jeste što vjerovatno u svojoj kući imate svu opremu koja će vam trebati – običnu trenerku i još običnije patike.

Brzo hodanje inducira ubrzano lučenje znoja i angažovanost svih mišića bez potrebe da izsvojite poseban novac za posebnu opremu. Sve što vam treba jeste da počnete i plodove ćete početi brati vrlo brzo.

Ono što je ključno jeste zadržavanje tempa. Brzo hodanje treba da traje kontinuirano jer će samo tako pluća i srce biti pod dovoljnim naporom kako bi vam vaše tijelo bilo zahvalno.

Brzina mora biti višaod prosječne brzine hodanja, ali opet ne suviše brza kako se ne bi umorili prebrzo i da neko ne bi pomislio da zapravo trčite.

Ukoliko imate mjerač pulsa probajte da brzinu odredite otkucajima srca. Za 20-godišnjake ciljani broj otkucaja po minuti bio bi između 100 i 170, za 30-godišnjake 95–162, 40-godišnjake 88–149, 50-godišnjake 85–145, 60-godišnjake 80–136 a za 70-godišnjake 75–128.

Takođe, tokom brzog hodanja trebali biste biti u mogućnosti da normalno razgovarate. Ako ne možete doći do daha, onda vjerovatno hodate isuviše brzo.

Za kraj, pored gubitka kilograma i poboljšane cirkulacije, brzo hodanje pospješuje krvi pritisak, visinu šećera u krvi i mentalno zdravlje.

Klix/Srpskainfo