epa07800746 Electronic company Sennheiser Production helper Jasmin Sprenger works at a Sennheiser factory in Wedemark, northern Germany, 29 August 2019. German Minister of Economy and Energy, Peter Altmaier visited the factory during his three-day journey 'Champions of Here - The middle class (Champions von Hier - Der Mittelstand)'. EPA-EFE/DAVID HECKER

Poznato je da 2020. godine u Njemačkoj na snagu stupa novi zakon koji će olakšati radnicima izvan zemalja EU zaposlenje u toj zemlji.

Podsjetimo, u Nemačkoj ima više od milion slobodnih radnih mjesta, a neki projekti već stoje zbog nedostatka radnika. Njemačka vlada je još ranije kreirala višejezični portal za stručnu radnu snagu iz inostranstva – www.make-it-in-germany.com.

Cilj ove internet stranice je da informiše osobe zainteresovane za migraciju, kako uspješno mogu organizovati svoj put u Njemačku – od priprema u zemlji porijekla do dolaska i prvih koraka u Njemačkoj.

Na toj stranici možete provjeriti slobodna radna mjesta u Njemačkoj.

Od marta primjena novog Zakona

Od 1. marta ove godine u Njemačkoj će početi primjena novog Zakona o useljavanju stručne radne snage koji će i građanima Zapadnog Balkana promijeniti način dolaska do posla u toj državi.

Dok novi Zakon donosi određene olakšice za zapošljavanje građana s našeg podneblja, s druge strane postavlja i ograničenja za pojedine generacije koje žele da rade i žive u najjačoj evropskoj ekonomiji.

Naime, neke od novina koje će olakšati zapošljavanje u Njemačkoj građanima iz zemalja koje nisu članice Evropske unije jesu ukidanje ispita prednosti i brži dolazak do viza. S druge strane, novine u pogledu starosne dobi za starije od 45 godina, kao i one koje se odnose na potrebni nivo znanja jezika mogu otežati dolazak do radnog mjesta u ovoj zemlji.

(bankar.me)