Prijedorčani radosno dočekuju Badnji dan – dan u kojem je duša mirna i kada se mire zavađeni, rekao je danas gradonačelnik Milenko Đaković.
Đaković je poručio da je Božić najradosniji hrišćanski praznik koji grad Prijedor tradicionalno obilježava u slavu rođenja Bogomladenca.

“Građani Prijedora radosno dočekuju taj dan i svake godine ispraćaju badnjake i nalažu ih ispred crkava”, rekao je Đaković novinarima u prijedorskom naselju Urije, gdje je prisustvovao dočeku badnjaka.

Predsjednik crkvene opštine Urije Draško Vujić rekao je da se mještani svake godine okupljaju na ovaj dan, dočekujući ga sa pjesmom.

“Badnjak ima ustaljenu maršrutu – obiđe čitavu parohiju, a ove godine će nas na 10 mjesta crkvene opštine Urije dočekati naši sugrađani i dječica. Veselićemo se i pijukaćemo, te ćemo badnjak u 16.00 časova ispred Crkve Svetog proroka Ilije osveštati i naložiti”, najavio je Vujić.

Čast da bude kum badnjaka ove godine pripala je Danku Kragulju.

“Posjekli smo ga na Kozari rano jutros. Sve protiče u veselju u prazničnoj atmosferi”, rekao je Kragulj.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković prisustvovaće i dočeku centralnog badnjaka na Malom trgu u 14.00 časova, najavljeno je iz Gradske uprave.

Kolona uz centralni badnjak kreće se od Orlovače, preko Palančišta, kraj crvenog solitera, preko naselja Pećani i Raškovac do Malog trga, a za 15.20 časova najavljeno je nalaganje badnjaka pred Crkvom Svete Trojice.

Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor, prijedorsko Kolo srpskih sestara i Srpska pravoslavna crkvena opština Prijedor organizuju pijukanje za djecu, koje će biti upriličeno ispred ove crkve nakon paljenja badnjaka i kratke službe.

Agencije