Okupljanje ispred Hrama Hrista Spasitelja zakazano je za četvrtak u 21 čas.

Lešinari, najvatreniji navijači Borca, nastavljaju sa aktivnostima u zimskoj pauzi.

Nakon prikupljanja i podjele nikoljdanskih paketića za nekoliko humanitarnih organizacija, a potom i otvaranja zvaničnog šopa, Borčevi navijači su u saopštenju pozvali sve građane Banjaluke da im se pridruže u četvrtak, 9. januara, u 21 čas ispred Hrama Hrista Spasitelja, kako bi na dostojan način obilježili Dan Republike Srpske, ali i pružili podršku srpskom narodu u Crnoj Gori.

Poznato je, naime, da već nekoliko dana traju protesti u ovoj zemlji zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Ovom Zakonu oštro se protivi Srpska pravoslavna crkva, a prema njemu, svi vjerski objekti i zemljište koje vjerske zajednice koriste na teritoriji Crne Gore, a za koje se utvrdi da su izgrađeni, odnosno pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnom vlasništvu do 1. prosinca 1918. godine te na odgovarajući način prešli u ruke neke vjerske zajednice, biće prepoznati kao državna imovina.

Crnogorska pravoslavna crkva podržala je Zakon smatrajući da će njime “biti vraćena imovina nezakonito prepisana Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC).”

SPC, koja ne priznaje Crnogorsku pravoslavnu crkvu, ističe da je Zakon paravan za otimanje njenih crkava i manastira u toj zemlji te da je usmjeren protiv njenog djelovanja.

Izvor: mondo