Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) saslušala je tokom istrage “Var” 500 osoba kako bi se razotkrilo ko je sve učestvovao u namještanju utakmica Prve lige FBiH i Premijer lige BiH, zbog čega je SIPA u novembru uhapsila 12 osoba.

Prema informacijama “Avaza”, ova policijska agencija, koja je, prema naredbi Tužilaštva BiH, radila na ovom predmetu, potpisala je jučer izvještaj o zloupotrebi položaja, primanju dara i drugim oblicima koristi, za što su se osumnjičeni teretili.

Vrh NSBiH

Naši izvori tvrde da je riječ o ozbiljnoj istrazi, koja vodi i do samog vrha u Nogometnom savezu BiH, a za sada je osumnjičeno 15 osoba.

Istragom Tužilaštva, uz pomoć pripadnika SIPA-e, kako smo nedavno i objavili, već je sada utvrđena osnovana sumnja da su uhapšene osobe, među kojima su Vladimir Dominković, Anto Bilješko, Kenan Bajraktarević, Ilija Živković i Fuad Zahirović, počinile krivična djela za koja se terete, a to je primanje mita.

Iako su im određene mjere zabrane, isto važi i za osobe koje su uhapšene pa puštene da se brane sa slobode, a riječ je o Salemu Proliću, Irfanu Duriću, Harisu Poprženoviću, Mirzi Kazlagiću, Marku Brezoviću, Mariju Grgiću i Anti Kobašu.

Među osumnjičenima su i dvojica državnih sudija, zbog kojih je istraga Tužilaštva BiH i pokrenuta.

Naši izvori tvrde da su iskaze dali i vlasnici pojedinih klubova, a poziv je upućen Azmiru Husiću, vlasniku Nogometnog kluba Tuzla City. On se i dalje nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama.

No, jučer je za “Avaz” rekao da nikakav poziv nije ni dobio i da nije davao nikakve izjave u SIPA-i, iako iz ove agencije stižu drugačije informacije prema kojima je saslušan u svojstvu svjedoka.

Tužilačka odluka

Iskaze je dalo još na desetine sportskih direktora klubova iz Travnika, Mostara, Gabele, Novog Travnika, Banovića… Saslušani su i brojni menadžeri. Njihova imena nalaze se u izvještaju SIPA-e, sve s ciljem da se Tužilaštvu olakša donošenje tužilačke odluke u ovom predmetu. Nedavno je Tužilaštvo proširilo istragu na još nekoliko osoba, ali se o imenima za sada ne govori.

Neki bi mogli biti ključni svjedoci Tužilaštva.

U dokumentima Tužilaštva jasno je navedeno da su “krivična djela osumnjičeni vršili na način da su od uprava klubova koji su se takmičili u Prvoj ligi FBiH, zahtijevali davanje dara da bi, zauzvrat, poduzimanjem radnji u skladu sa svojim svojstvom, utjecali na ishod utakmica”.

Ko je uzeo 10.000 maraka

Prema dokazima SIPA-e i službenim zabilješkama koje su nastale praćenjem osumnjičenih, tačno je utvrđeno i ko je i gdje osumnjičenima dao novac kako bi pogodovali rezultatima.

Sudije Živkovića i Bajraktarevića delegirao je Dominković, a kontrolirao Zahirović, uz aminovanje Bilješka. Oni su od prikrivenih istražitelja SIPA-e uzeli i podijelili 10.000 KM.

Izvor: avaz