Grad Prijedor u ovoj godini trebalo bi da dobije javni gradski hor, a za njegovo osnivanje i početak rada u lokalnom budžetu za ovu godinu planirano je 50.000 KM.
Dirigent Srpskog pjevačkog društva “Vila” Aljoša Novaković rekao je Srni da je osnivanje javnog gradskog hora potrebno zato što Prijedor nema reprezentativan hor dorastao Međunarodnom festivalu horova “Zlatna vila” koji se održava u ovom gradu.

“Domaćin likovnih manifestacija poput kolonije i bijenala je Muzej Kozare, Književnih susreta na Kozari Narodna biblioteka `Ćirilo i Metodije`, festivala teatra Pozorište Prijedor, dok jedino za festival horova nije određen. Taj nedostatak biće otklonjen upravo osnivanjem hora koji će biti referentan za sve u vezi sa horskim pjevanjem”, rekao je Novaković koji je i selektor ovogodišnje “Zlatne vile”.

On je naveo da će, osim njega, koji 20 godina vodi “Vilu” u novom horu kao dirigent biti angažovan profesor Goran Vuleta, koji vodi hor srednjoškolaca Muzičke škole “Savo Balaban” Prijedor i hor “Una” u Novom Gradu, a da će za vokalne tehnike biti zadužena profesorica solo pjevanja Aneta Makanjić.

“Članstvo ćemo regrutovati iz postojećih horova, kao i javnim pozivima na audicije. Radiće se dva programa – savremena i duhovna muzika. Probe bismo imali u novoj, višenamjenskoj sali kod vatrogasnog društva, sve dok grad ne dobije koncertnu salu za koju je u budžetu grada za ovu godinu predviđeno početnih 100.000 KM”, rekao je Novaković.

On je istakao da će, osim prvog sastava, djelovati i hor “Mala Vila”, koji će okupljati djecu koja treba da nauče šta znači horsko ponašanje, pjevanje, nastup, horska selekcija i putovanje.

“To kada nauče od profesionalaca na pravi način, danas-sutra bilo gdje u svijetu mogu bez prethodne pripreme stati u bilo koji hor i pjevati kao izgrađeni horski pjevači. Za to, osim što treba da imau sluh i osjećaj za ritam, moraju biti i kvalitetne ličnosti, a sve ostalo možemo ih naučiti“, rekao je Novaković.

Prema njegovim riječima, nastavnici muzičke kulture u osnovnim školama nisu dovoljno edukovani za rad s horovima i zato će se od njih tražiti da organizuju audicije i da u novoosonovani javni gradski hor šalju djecu koja imaju sluh i osjećaj za ritam.

“Na primjeru nastupa školskih horova na prethodnim festivalima vidjelo se da su se mnogi nastavnici počeli spremati petnaestak dana prije nastupa, a priprema mora biti permanentan proces. Ono što je još pogubnije jeste da djeca kojima se pušta matrica da uz nju pjevaju nikada neće doživjeti hor na pravi način”, dodao je Novaković.

On je pozdravio i potez Gradske uprave da se dirigovanje uvrsti u deficitarna zanimanja i da se po tom osnovu dodijeli i stipendija za studente muzičkih akademija koji se odluče za ovaj smjer.

Agencije