Republika Srpska je sa današnjim političkim rukovodstvom, uz saradnju i podršku Srbije i Ruske Federacije, uspjela da se održi i da, uprkos svim ustupcima, pokaže snagu i spremnost da se prilagođava i razvija, te bitiše samostalno, samoodrživo i vojno neutralno, saopšteno je iz udruženja “Čast otadžbine” iz Beograda.

U saopštenju povodom 9. januara – Dana Republike ističe se da je 28 godina proteklo od početka junačke borbe za očuvanje srpskog naroda i srpskog identiteta na prostorima BiH.

– Ni SAD niti EU, kao dokazani neprijatelji srpskog naroda, nisu mogli prenebregnuti činjenicu da je herojska borba izvojevala pobjedu i sačuvala od uništavanja srpsko biće na prostoru koji je bio namijenjen stvaranju nove muslimanske države na Balkanu – navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja podsjećaju da su predstavnici Srba radi opšteg mira prihvatili u Dejtonskom mirovnom sporazumu dogovorene granice Republike Srpske i predali dijelove teritorije koje su držali tokom cijelog rata pod kontrolom iako su na tim područjima Srbi bili većinski narod stotinama godina.

U saopštenju se napominje da, međutim, vjekovni neprijatelji srpskog naroda nastavljaju oprobanu metodologiju protiv Srba sa željom da konačno unište sve srpske zemlje, pa tako i Republiku Srpsku.

Iz Udruženja ističu da osudu i mržnju koje je pretrpio srpski narod, druga dva naroda nisu doživjela za počinjene zločine u ovom, niti za nasljeđe iz Drugog svjetskog rata sa kojima se hrvatska i bošnjačka strana nikada nisu suočile.

Iz Udruženja upozoravaju na postojanje specijalnog rata koji se vodi protiv Republike Srpske, što, kako se navodi, dokazuje bezbroj optužnica za ratne zločine, poput one protiv generala Milomira Savčića, predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/.

– Smatramo da je to još jedan u nizu pokušaj zapadnih centara moći da Republiku Srpsku predstave kao “kriminalnu tvorevinu”, a ne kao junački izvojevanu pobjedu srpskog naroda – ističu iz “Časti otadžbine”.

U saopštenju se navodi da je ovo dokaz da Repeblika Srpska, čak i 25 godina poslije Dejtonskog sporazuma, trpi teške pritiske kojima se pokušava negirati i podrivati njeno postojanje.

– Republika Srpska će samo sabornošću srpskog naroda opstati uprkos pritiscima – ističu iz “Časti otadžbine” i poručuju da nikada nije bilo potrebnije slijediti krilaticu: “Samo sloga Srbina spasava”.

Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Јugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstutitivni status.

Položaj i ovlaštenja Republike Srpske potvrđeni su u Dejtonu 1995. godine, kada je ona ustanovljena kao jedan od dva entiteta koji sačinjavaju BiH.

SRNA/RTRS