Pod sloganom „Za sva vremena“ Republika Srpska danas slavi svoj 28. rođendan, a svečano je u svim gradovima Srpske.

11.10 – Sve spremno za svečeni defile

U Banjaluci je sve spremno za svečani defile, a građani se već okupljaju u centru grada.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

10.59. – Vulin: Ovo priznanje dodijeljeno je Srbiji

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je da Orden zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem nije dodijeljen samo njemu, već i Srbiji.

– Ovo priznanje dodijeljeno je Srbiji, koju vodi njen predsjednik Aleksandar Vučić. Srbiji koja ne oklijeva da pomogne Srpskoj u svakom momentu – rekao je Vulin na dodjeli odlikovanja povodom Dana Republike Srpske u Palati predsjednika.

10.44 – MUP: Na defile ne nosite ruksake i torbe

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske su, povodom obilježavanja 9. januara, pozvali sve građane Srpske da dođu u Banjaluku i Dan Republike proslave u miru i dostojanstveno.

Iz MUP-a je saopšteno da preduzimaju pojačane mjere bezbjednosti radi održavanja povoljnog stanja bezbjednosti u predstojećem periodu.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Građane, koji budu željeli da prate svečani defile savjetujemo da poštuju naredbe policijskih službenika na terenu, te da ne nose pirotehnička sredstva i druge opasne predmete – navode iz MUP-a.

Iz MUP-a poručuju građanima i da zbog lakšeg kretanja ne nose ruksake i torbe, kao i da ponesu neki od identifikacionih dokumenata, a predstavnicima medija da imaju jasno istaknutu akreditaciju.

10.21 – Dodijeljena odlikovanja 

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović odlikovala je povodom 9. januara – Dana Republike zaslužne institucije i pojedince, a Ordenom zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem odlikovani su Narodno pozorište Srpske i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Narodno pozorište odlikovano je povodom obilježavanja 90 godina od osnivanja za doprinos u razvoju kulturno-umjetničkog života, kao i za rezultate i dostignuća od šireg značaja u afirmaciji Srpske. Ko je još odlikovan pročitajte OVDJE.

10.17 – Proslava u Kozarskoj Dubici

Proslava Dana Republike u Kozarskoj Dubici počeće večeras u 20.30 na Trgu 11. dubičke brigade, gdje će koncert održati estradna umjetnica Indira Radić i lokalni “Bum bend”. Za građane je obezbijeđeno kuvano vino, a biće priređen i spektakularni vatromet.

10.08 – Obustavljen saobraćaj

U centru Banjaluke danas je obustavljen saobraćaj, te preusmjereno kretanje autobusa javnog prevoza.

10.05 – Zabrana rada ugostitelja

Zbog obilježavanja Dana Republike Srpske, danas od 9 do 18 sati, privremeno će biti zabranjen rad ugostiteljskih i drugih objekata na području grada, saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluka.

Prema naredbi, privremeno se zabranjuje rada objektima koji se nalaze u ovim ulicama.

10.02 – Patrijarh Irinej služio molitvu

Od trenutka kada se Dan Republike Srpske slavi kao sekularni praznik, 9. januara se zvanično ne obilježava Krsna slava Republike Srpske, ali politička elita prisustvuje molitvi u hramu.

Foto:Siniša Pašalić/RAS Srbija

I danas je u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci patrijarh srpski Irinej predvodio molitvu povodom Svetog Stefana, a u čast patrijarha Irineja, predsjednica Srpske Željka Cvijanović sinoć je priredila svečanu večeru u zgradi Vlade.

10.01 – Program proslave Dana Republike

Prema programu proslave, predsjednica Željka Cvijanović će u 10 sati u Palati Republike dodijeliti odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima, a tačno u podne Trgom Krajine u Banjaluci proći će svečani defile sa više od 2.400 učesnika – od pripadnika policije do udruženja građana.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović

Detaljnije o programu proslave pročitajte OVDJE.

10.00 – Dobrodošli u Srpskainfo blog uživo

Portal Srpskainfo će uživo pratiti manifestacije povodom Dana Republike Srpske.

Srpskainfo