U Prijedoru će večeras u okviru obilježavanja Dana Republike – 9. januara biti održana projekcija dokumentarnog filma o majoru Milanu Tepiću, autora Nedeljka Lajšića.
Projekcija filma “Nebo nad Bjelovarom” biće održana u kinu “Kozara” u 19.00 časova.

Sinoć je okviru obilježavanja Dana Republike održana svečana akademija u organizaciji Gradske uprave.

Ovogodišnje praznovanje rođendana Republike Srpske u Prijedoru počelo je 3. januara prijemom kod gradonačelnika Prijedora za predstavnike Boračke organizacije, Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, Organizacije rezervnih vojnih starješina i Udruženja ratnih vojnih zarobljenika i logoraša regije Prijedor.

Istog dana delegacije su položile vijence na spomenik “Za krst časni”, a bio je organizovan i prijem u prostorijama Boračke organizacije grada Prijedora.

Republika Srpska slavi danas 28. rođendan.

Republika Srpska obilježava Dan Republike 9. januara jer je tog datuma 1992. godine osnovana pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali konstutitivni status.

Agencije