Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da želi da u BiH trajno vlada mir, te da ne postoji nijedan razlog koji bi doveo do ponovnih sukoba u zemlji i do ponovnog brojanja žrtava.

“U BiH smo prošli teško istorijsko i turbulentno vrijeme – vrijeme u kojem smo živjeli u miru, a bilo je perioda sukoba i stradanja. Uvijek smo učeni, u čitavom regionu, da moramo nakon sukoba, ma koliko bili teški, nastaviti da živimo zajedno”, rekao je Dodik na božićnom prijemu koji je organizovao u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim riječima, narodi u BiH moraju da žive jedni pored drugih, uvažavajući se, jer onoliko koliko su se narodi uvažavali, toliki su bili periodi mira.

Dodik je rekao da bi najradije da svi u BiH broje uspjehe, projekte, ono što je dobro među narodima u BiH, te da se sve te pozitivne stvari ističu i da se svi u BiH vesele svakom napretku u zemlji, kao i svakom novom djetetu koje dođe na svijet.

“Želim da se veselimo uspjesima i drugih i drugačijih i da svi zajedno imamo garanciju za stabilan i udoban život”, istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, politika Republike Srpske jeste politika uvažavanja, ona politika koja mora da da rezultate jer se bazira na postulatima uvažavanja.

“To je ona politika koja razumije realnost i ona koja ne ignoriše činjenicu, ali i koja poštuje ustavni poredak, međunarodno pravo i koja poštuje i razmišlja o interesima drugih na ovim prostorima”, naglasio je Dodik.

Prijemu su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković, te predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

Na božićnom prijemu bili su i ambasadori Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov i Velike Britanije Metju Fild, šef Delegacije EU u BiH Johan Zatler, veliki broj zvanica iz političkog, vjerskog, privrednog, kulturnog i sportskog života Republike Srpske, BiH i Federacije BiH, te predstavnici međunarodnih institucija i diplomatskog kora u zemlji.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je srpski narod u Republici Srpskoj naučio da je mjera sopstvene slobode mjera slobode drugih i drugačijih u Srpskoj.

“U tom pogledu imamo jedan putokaz koji je prije svega putokaz mira, sabiranja, razvoja, uvažavanja”, rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu, gdje je bio domaćin božićnog prijema.

Prema njegovim riječima, prijem je prilika da se sa drugima podijele poruke mira, stabilnosti, želje za porodičnu sreću i zdravlje, želje da društvo, region i cio svijet ostanu mirni i da nijedno ljudsko biće ne strada u bilo kakvom sukobu.

Konstatujući da je ovo prilika za sumiranje rezultata u prošloj godini, Dodik je podsjetio da je Republika Srpska uspjela da u 2019. godini formira vlast i da održi ekonomiju u pozitivnom trendu, te nastavi sa investicijama.

Srpski član Predsjedništva BiH podsjetio je da je krajem godine formiran Savjet ministara.

“Naša je namjera da pokušamo da zajedno sa partnerima u BiH radimo u saradnji i punom uvažavanju na svim pitanjima o kojima se slažemo”, istakao je Dodik, navodeći da će teška pitanja biti rješavana u svjetlu mira i sabornosti, kao što su to božićni dani.

On je istakao da Republika Srpska danas, kao i prethodnih dana šalje poruke stabilnosti i mira, želje da doprinese ukupnom razvoju, ali uz očuvanje sopstvenog identiteta, zajedno sa narodom koji čini većinu, bez namjere da bilo kome drugome i drukčijem bilo šta loše bude učinjeno.

“Naravno da za to treba imati dovoljno strpljenja”, zaključio je Dodik.

Prijemu u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu prisustvovali su predsjednici Republike Srpske Željka Cvijanović, Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović, Vlade Republike Srpske Radovan Višković, kao i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Nikola Špirić.

Prisutni su bili i predstavnici zajedničkih institucija, diplomatskog kora i međunarodnih institucija u BiH, kao i brojni predstavnici javnog života.

Izvor: SRNA/ATV