U Prijedoru će u nedjelju, 19. januara, biti organizovana bogojavljenska litija i plivanje u rijeci Sani za Časni krst, najavljeno je danas iz Organizacionog odbora.
Član Organizacionog odbora Igor Suvajac potvrdio je da su prijave u toku i da već ima 40 zainteresovanih plivača.

On je rekao da se i ove godine očekuje do 50 plivača.

“To se ne može opisati riječima, nama adekvatne pripreme za to, a duša je ispunjena”, naglasio je Suvajac, koji je plivao svih prethodnih godina.

On je dodao da svi zainteresovani treba da se prijave do 18. januara u 17.00 časova posredstvom “Fejsbuka” ili telefonom na broj 065/397-684.

Protojerej-stavrofor Mladen Majkić rekao je da Crkvena opština Prijedor, grad i vjerujući narod dočekuju sedmi put u novijoj istoriji da se pliva za Časni krst o Bogojavljenju.

“Pozivamo sve ljude dobre volje našeg grada da se toga dana okupimo, prvo na Svetoj liturgiji u Hramu Svete Trojice, a u 11.00 časova kreće svečana litija ispred Hrama. Zamolio bih sve da učestvuju u samoj litiji, a ne da odlaze prije sami na odredište gdje će se plivati”, rekao je Majkić novinarima u Prijedoru.

On je naglasio da ovaj događaj nije samo takmičenje.

“To je želja da se toga dana na rijekama pojavimo. Svaka naša rijeka predstavlja Jordan u kojem je kršten Isus Hristos. Oni koji neće plivati slobodno mogu da se umiju vodom u rijeci koja će biti osveštana”, dodao je Majkić.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da su grad i Srpska pravoslavna crkva organizatori ovog događaja.

“Plivaju svi odvažni, mladi ljudi koji poštuju ovaj pravoslavni običaj i već nekoliko godina učestvuju i žene. Svima želim dobro zdravlje i da dobro isplivaju, a pozivam sve građane da se pridruže i podrže plivače”, dodao je Đaković.

Pobjednik prvih pet godina i osvajač zlatnika bio je Danijel Drljača, a lani je to bio Stefan Paunović.

Agencije

Foto: prijedorgrad