Dio hrvatskih istoričara smatra da je bisti Јosipa Broza Tita mjesto na Pantovčaku i da Hrvatska mora promovisati antifašizam, dok njihove desno orijentisane kolege porede Tita sa šefom ustaške Nezavisne Države Hrvatske i smatraju da oba treba ukloniti iz javnosti.

Istoričar Hrvoje Klasić, koautor serije o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, koja godinama stoji u arhivama HRT-a, podsjeća da je čak i Franjo Tuđman hvalio Tita i antifašistički pokret.

– U govoru na opštem Saboru HDZ-a 1990. Tuđman je u nekoliko navrata pomenuo zasluge hrvatske ljevice i Јosipa Broza Tita – navodi Klasić u polemici na “Net.portalu” i kritikuje bivšeg hrvatskog predsjednika Kolindu Grabar Kitarović koja je ulonila Titovu bistu.

Istoričar Tvrtko Јakovina smatra da je Brozovoj bisti mjesto u predsjedničkoj zgradi, ali da bi takav potez Zorana Milanovića ponovo podijelio javnost.

Zato on navodi da bi, umjesto toga, Milanović trebao da promoviše Dan borbe protiv fašizma, da podsjeća na borbe partizana na Sutjesci i Neretvi i da promoviše sjećanje na Ivu Lolu Ribara, Vladimira Nazora i druge antifašiste.

S druge strane, Ivo Banac tvrdi da “diktatoru nije mjesto uz demokratskog predsjednika”, te da bi povratak biste izazvao nove podjele.

Istoričar Ante Nazor navodi da “ni Titu ni Paveliću nije mjesto u javnom prostoru”.

On smatra da nikom ko je bio na čelu totalitarnih sistema nije mjesto u javnim institucijama.

Bistu Јosipa Broza Tita iz zgrade na Pantovčaku izbacila je Kitarovićeva 2015. godine i od tada traju rasprave o tome da li je treba vratiti, a ta polemika, kako navode hrvatski portali, pretvorila se u raspravu o partizanskoj i ustaškoj prošlosti Hrvatske.

SRNA/RTRS