Srpski povratnici u selo Vranjska kod Bosanske Krupe u strahu. Odbornik SDA Emir Bešić u lokalnom parlamentu objavio je 9.januara snimak uvredljivog sadržaja pored pravoslavne crkve u ovom selu.

Snimak je postavljen na društvenu mrežu Fejsbuk, a ispod njega su ostavljani komentari sa pozivima na ubijanje Srba i paljenje crkve. Snimak je u međuvremenu uklonjen, ali su ga mještani, prije toga, uspjeli sačuvati. Predali su ga policiji Unsko-sanskog kantona.

Emir Bešić, odbornik SDA u Skupštini opštine Bosanska Krupa, na Dan Republike 9.januara snimio je video ispred pravoslavne crkve u srpskom povratičkom selu Vranjska. Bešiću je na crkvi zasmetala zastava, ali i oni koji su je na ovaj pravoslavni hram i stavili. Video snimak sa više nego uvredljivim sadržajem postavio je na Fejsbuk.

Ispod video zapisa, koji je u međuvremenu izbrisao, uslijedile su brojne uvrede njegovih istomišljenika, koji su pozivali na ubistva Srba, paljenje zastave, ali i crkve. Oni koji se kunu u suživot očito ne znaju da su zastave na pravoslavnim hramovima, gdje god da se nalaze, zvanično obilježje Srpske pravoslavne crkve.

– Osuđujem djelo tog gospodina iz Bosanske Krupe, jer zaista smatram da komentari u njegovoj objavi mogli su da pokvare dosadašnje dobre odnose u Bosanskoj Krupi između pravoslavnih i vjernika islamske vjeroispovjesti – rekao je Miloš Crepulja sveštenik iz Bosanske Krupe FBiH-a.

Srpski povratnici u Vranjskoj su uznemireni. Posebno ih plaši činjenica da je takvu video-poruku ostavio odbornik u lokalnom parlamentu.

– Narod se uznemirio, narod ne spava zato što su saznali ko je – rekao je Dušan Đukić mještanin sela Veliki Radić, Bosanska Krupa FBiH-a.

Srpski povratnici su sve prijavili MUP-u Unsko-sanskog kantona, koja će, kako navode u policiji, ispitati ovaj slučaj.

– U ovom trenutku je prvenstveno bitno spustiti tenzije među stanovništvom, a sve podsjećamo da policija ima situaciju pod kontrolom – rekao je Ale Šiljdedić portparol MUP-a Unsko-sanskog kantona.

Iako su prijetnje upućene njihovim sugrađanima srpske nacionalnosti, u Bosanskoj Krupi nema političkih reakcija. Predsjednica Skupštine opštine Elvira Mehić u telefonskom razgovoru kratko nam je poručila da ništa ne zna. Ni u opštinskom odboru SDA, čiji je Bešić član, nikog nismo zatekli.

Јedini koji je za našu televiziju pristao da prokomentariše ovaj slučaj bio je predsjedavajući Skupštine Unsko sanskog kantona Razim Halkić iz SDP-a. Međutim, Halkić nije propustio da ovaj slučaj iz Krupe poveže da dvojicom mladića iz Bosanskog Petrovca, koji su zbog šubare i kokarde zaradili novčanu kaznu.

– Očekujem isto. Nema tolerancije ni za jedne, ni za kakva ponašanja koje je nacionalno obojeno – poručio je Razim Halkić zamjenik predsjedavajućeg Skupštine Unsko-sanskog kantona.

Srbi iz Unsko sanskog kantona poručuju, da ovo nije prvi udar na obilježja SPC-a, podsjećajući da su policijski službenici u Bihaću prilikom osveštenja hrama tražili da se ukloni zastava sa crkve.

RTRS