Episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve /SPC/ u Crnoj Gori traži od izvršne, zakonodavne i sudske vlasti da nađu načina da diskriminatorski Zakon o slobodi vjeroispovijesti nepovratno stave van svake pravne snage i svakog političkog značaja, jer će samo tako vratiti veoma narušen mir i spokoj pravoslavnim vjernicima.

Episkopi su izrazili spremnost da razgovaraju sa predstavnicima sve tri grane državne vlasti o dobrim zakonskim rješenjima, o eventualnom potpisivanju ugovora između Crkve i države, o rješavanju nejasnih imovinsko-pravnih tema, o uključenju međunarodnih institucija u mogući budući dijalog.

Spremni su, kako su naveli, da razgovaraju o svemu drugom što bi doprinijelo razumijevanju i smanjilo podjele između svetovnih i duhovnih vlasti – ali inicijativa za to je na strani onih koji su do sada bili nespremni za razgovor.

“Ima nas mnogo, više nego što može da se izbroji. Spremni smo da ostanemo koliko god bude bilo potrebno. Ne guši nas strah, drži nas hrabrost. Ne može nam ništa laž, vodi nas istina. Ne može nam ništa nevjera, vjera nam je Hristos Gospod. Gospodara do Boga nemamo”, naveli su iz Episkopskog savjeta u poruci koja će sutra biti pročitana na svim molebanima širom Crne Gore.

Episkopi su podsjetili da su u molitvenim i protestnim šetnjama, jer se kao građani bune protiv antiustavnog, diskriminatorskog Zakona o slobodi vjeroispovjesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, koji je donesen bez dijaloga, mimo važećih procedura i uprkos brojnim savjetima iz zemlje i iz inostranstva.

Oni su istakli da protestuju protiv akta koji ne donosi pravdu, jednakost ni slobodu, već sve suprotno tome i akta kojim hoće da ozakone otimačinu crkvene imovine, svetinja, koje su gradili, obnavljali i ukrašavali njihovi zajednički preci.

Arhijereji SPC u Crnoj Gori napominju da su Crkva i njene stručne službe u Vladi Crne Gore prošle godine, a u skladu sa preporukama Evropske i Venecijanske komisije, dostavljali sugestije da se prijedlog zakona popravi i dopuni, ali da ih nisu udostojili odgovora.

“Crkva je tražila dijalog – nismo ga dobili. Skupštini smo dostavili amandmane – svi su odbijeni. Zakon je usvojen jednostrano i nasilno. Sad više nije vrijeme da mi javno sugerišemo rješenja. Sad zahtijevamo da ovaj i ovakav zakon nestane – i da ga zamjeni ustavan zakon. Onaj i onakav – koji će biti donesen u dijalogu i uz učešće svih”, naglasili su episkopi SPC.

Najavljeno je da će podnositi inicijative svim državnim adresama koje su ovlaštene i imaju mogućnost da djeluju o ovom pitanju.

“Sa naših javnih skupova, iz glave cijela naroda, poručujemo jasno i glasno: Sklonite ovu pravnu nakazu iz dvorišta naše države! Crkva jeste za dijalog i pozdravlja svaki akt dobre volje”, istakli su episkopi, te poručili kako molitveni hod crnogorskim ulicama i šire neće stati niti će se umanjivati sve dok ne bude ispunjen prvi, i minimalni i maksimalni uslov, da ovakvog diskriminacionog zakona više nema.

Episkopi su podržali buduće organizovanje i sprovođenje molitvenih litija četvrtkom i nedjeljom, te dali blagoslov da mjesno sveštenstvo u svim gradovima, prema iskazanoj želji i potrebi vjernika, ostalim danima organizuje molitvene skupove i crkveno-narodne tribine pri hramovima, kulturnim centrima i drugim za to prikladnim mjestima, ali podsjećaju na obavezu čuvanja mira i dostojanstva, kao i do sada.

“Blagodarimo svima vjernima u Crnoj Gori na pokazanom hrišćanskom dostojanstvu u otporu ovom bezakonju, koje je prepoznato i od naše braće i sestara širom regiona i svijeta, kojima ovom prilikom šaljemo naše arhipastirske blagoslove”, naveli su arhiepiskopi koji čine Episkopski savjet SPC u Crnoj Gori.

Episkopski savjet danas je usvojio danas nacrt inicijative Ustavnom sudu Crne Gore za ocjenu ustavnosti odredbi takozvanog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koju je, uz blagoslov Crkve, pripremo stručni tim domaćih pravnika.

Inicijativa će u najskorijem periodu, nakon brižljive analize, biti predata Ustavnom sudu, o čemu će javnost biti obavještena, poručili su iz Episkopskog savjeta.

Episkopski savjet u potpunosti podržava juče objavljeni stav Pravnog savjeta i poziva sve dobronamjerne da mu dostavljaju prijedloge, sugestije i ideje preko episkopija, kao i da se ne preduzimaju jednostrane pravne aktivnosti na polju protivljenja ovom zakonskom tekstu.

Izvor: SRNA/ATV