Specijalci Državne agencije za istrage i zaštitu juče su ujutro na Palama uhapsili Marka Trifkovića Žižana (22). On je u bijegu od avgusta prošle godine, kad se prestao odazivati pozivima Suda BiH, a jedan je od optuženih u predmetu “Volan”, koji se odnosi na veliku grupu automafijaša.

Trifković je uhapšen u očevoj kući, a automatski mu je određen pritvor.

Organizator pušten

Danilo Cicović, koji je označen kao vođa kradljivaca automobila iz predmeta “Volan”, pušten je iz pritvora prije Nove godine.

Prema informacijama izvora bliskog istrazi, s obzirom na to da se radi o istaknutom kradljivcu automobila, istražuje se mogućnost da je Trifković umiješan u likvidaciju sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića. Kako saznajemo, Žižan je, navodno, bio u bijegu u Srbiji, a na Pale je došao da bi proveo Božić s roditeljima.

On je bio na spisku od 13 automafijaša za koje inspektori Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo smatraju da su umiješani u ubistvo Šehovića i Vujinovića. Dan nakon ubistva, uhapšeno je i saslušano 12 ljudi sa spiska, jedino je Marko Trifković bio nedostupan.

Bio na spisku

Za njim je, uz SIPA-u, tragala i sarajevska policija, a za njim su bile aktivne dvije potjernice.

Kako je pojasnio naš izvor, radi se tek o pukim indicijama koje su još daleko od osnovane sumnje, ali će Trifković biti saslušan i na okolnosti ubistva sarajevskih plavaca.

U podzemlju se špekuliralo da je Žižan istražiteljima, navodno, dao iskaz koji “nije bio po volji” njegovim saučesnicima te da je zbog toga bio u bijegu.

Ukinut pritvor

Prema rezultatima ranijih istraga o ubistvu dvojice pripadnika Policijske uprave Novi Grad, kao organizator se spominjao Srećko Trifković, koji je, također, kradljivac automobila, ali mu je, u odnosu na ovo djelo, ukinut pritvor. Iza rešetaka je, međutim, zadržan zbog navodne umiješanosti u likvidaciju Damira Ostojića Šijana u Banjoj Luci.

Izvor: Avaz/ATV