Na području grada Prijedora djeluje preko stotinu nevladinih organizacija. Njih 80 je svoju djelatnost između ostalog evidentiralo i u gradskoj upravi.

Iz budžeta Grada Prijedora prošle godine izdvojeno je 58 000 KM za realizaciju projekata registrovanih nevladinih udruženja, a po osnovu raspisanog javnog konkursa za izbor najpovoljnijeg projekta u oblastima: zapošljavanja, socijalne zaštite, kulture, obrazovanja, jačanja demokratskog društva, ljudskih prava, razvoja sporta, ekologije, zdravstva, turizma, privrede i poljoprivrede. Isti iznos predviđen je i ove godine, a svi projekti moraju se realizovatl na području Prijedora.

Pored toga iz budžeta grada za ovu godinu biće izdvojeno 190 000 KM za finansiranje humanitarnih udruženja, te 22 500 maraka za rad Udruženja nacionalnih manjina.

Prošle godine pravo na sredstva socijalno-humanitamih udruženja ostvarilo je 10 organizacija, dok su sredstva za rad udruženja nacionalnih manjina dobila četiri prijedorska udruženja. Slovenaca „Lipa,,, Ukrajinaca „Kozak,,, Udruženje Roma i Udruženje Čeha,”Češka beseda.

Kozarski