Prijedor bi uskoro trebalo da dobije regionalni centar Instituta za javno zdravstvo! Otvaranje ove institucije bilo bi od velikog značaja za stanovništvo, ali i brojna preduzeća i ustanove iz Prijedora i okolnih opština na sjeverozapadu Srpske. Na taj način uštedjeli bi novac i vrijeme, a stanovništvo bi imalo bolju zdravstvenu zaštitu.

Inicijativa za osnivanje regionalnog centra Instituta za javno zdravstvo u Prijedoru pokrenuto je nakon analiza koje su pokazale da potrebe za ovom institucijom itetkako postoje. Poslanici u Narodnoj skupštini iz prijedorske regije, o tome su obavijestili Vladu Srpske.

– Postoji zainteresovanost, dobra volja, ali sada smo u proceduri izrade studije izvodivosti koja će tačno pokazati ekonomske pokazatelje i sve ostale druge aspekte – rekao je Dragoslav Kabić poslanik SNSD-a u NSRS.

Potreba za osnivanjem ove institucije u regiji Prijedor koja broji oko 200 hiljada stavnovnika, postoji prije svega u zdravstvenom i prehrambenom sektoru.

Učenici prijedorske Poljoprivrdno-prehrambene škole u okviru praktične nastave proizvode brojne prehrambene proizvode. Analizu njihove ispravnosti vrše u Institutu za javno zdravstvo u Banjaluci.

– Moram da kažem da mi analize radimo povremeno, međutim radili bismo mnogo češće kada bismo imali mogućnost u našem gradu, prije svega i finansijski bi nam bilo mnogo povoljnije – smatra Marko Knežević profesor stručnih predmeta i praktične nastave prehrambene struke u Poljoprivrednoj školi Prijedor.

Slično ističu i u prijedorskom Vodovodu. Ovo preduzeće godišnje iz mreže izuzme oko 450 fizičko-hemijskih i mikro-bioloških uzoraka vode koje potom šalje u Banjaluku na analizu. Uštede bi, u slučaju osnivanja centra u Prijedoru, bili velike.

– Kad imamo situaciju oko poplava, kad je potrebno to kontinuirano praćenje dnevno i tako dalje, dakle, jako puno koristi bi Vodovod imao – dodao je Vlado Reljić direktor Vodovoda Prijedor.

Inicijativu su podržali i građani.

Istovremeno, pokrenuta je i inicijativa za osnivanje Područnog odjeljenja civilne zaštite u Prijedoru. Amandmanom odbornika SNSD-a u skupštini grada Prijedor, sredstva za pomoć pri osnivanju ovih insitucija, uvrštena je u budžet grada Prijedora za ovu godinu.

RTRS