Povodom usvajanja anticivilizacijskog zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori, Episkop istočnoamerički Irinej Dobrijević uputio je u svoje ime i u ime Episkopa u Sjedinjenim Američkim Državama pismo američkom predsjedniku Donaldu Trampu u kome ga moli da kod Vlade Crne Gore interveniše da “pod hitno prestanu i odustanu od progonstva koje činie po vjerskoj osnovi, i od oduzimanja, vijekova starih, bogomolja”.

– U vezi sa priloženim Saopštenjem, želimo privoljeti Vašu hitnu pažnju na oštru zloupotrebu vjerskih sloboda i prava na posjed imovine u Republici Crnoj Gori. Nakon što je Skupština Crne Gore usvojila “Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica”, došlo je do brutalnog sukoba sa miroljubivim hrišćanskim pravoslavnim demonstranatima, koji su samo željeli da zaštite svoje svetinje od nasilnog otimanja – stoji u pismu koje je Episkop istočnoamerički Irinej uputio predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država.

– Stiče se utisak da je ovaj zakon samo izgovor za konfiskaciju vjerskih objekata podignutih prije 1918. godine, za koje ne postoji zvanična dokumentacija o vlasništvu. U slučaju tradicionalnih vjera, poput Pravoslavne Crkve, koja ima istorijsko prisustvo koje obuhvata period od osam vijekova, to podrazumijeva gubitak vjerskog nasleđa i kulturne baštine – dodap je Vladika Irinej.

– Gospodine Predsjedniče, velikodušno Ste učinili vjersku slobodu glavnim prioritetom Vaše spoljne politike. U ime naših vjernika, srpsko-američkih građana i stanovnika Sjedinjenih Američkih Država, pozivamo Vas, vašu Vladu i njene institucije, kao i sve nevladine sektore koji nadgledaju međunarodnu vjersku slobodu i ljudska prava, da intervenišu kod Vlade Crne Gore, da pod hitno prestane i odustane od progonstva koje čini po vjerskoj osnovi, i od oduzimanja, vijekova starih, bogomolja – napisao je Vladika Irinej u pismo upućenom predsjedniku Trampu.

U Njujorku održan moleban i skup podrške

Nekoliko desetina građana u subotu se okupilo na Menhetnu noseći ikone i transparente “U imenu Božjem je sud i pravda” i nacionalne simbole Srbije kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori. Moleban i skup podrške SPC u Crnoj Gori organizovala je Crkva Svetog Save sa blagoslovom Episkopa istočnoameričkog Irineja.

Izvor: RTRS