U Beogradu je služen moleban povodom pravoslavne Nove godine i održan molitveni skup podrške stradalnom srpskom narodu sa kojeg je Njegova svetost patrijarh Irinej pozvao vlast u Crnoj Gori da se urazumi i odustane od otimanja svetinja Božijih i crkvene imovine.

On je rekao da se okupljeni sa ovog svetog mjesta mole Gospodu da osvijetli razum i srca onih onih koji odlučuju u Crnoj Gori da ne čine ono što, ne samo narodu, nego ni Bogu nije milo ni drago, te da ostave na miru svetinje Božije, da se narod smiri.

– Narod se neće smiriti dok ne odustanu od svojih namera. A nadamo se da Sveti Vasilije i drugi sveti ugodnici Božiji neće dopustiti da zlo nadvlada i pobedi u tom narodu. Zato neka Gospod usliši molitve naše – poručio je patrijarh srpski sa sinoćnjeg skupa.

On je rekao da se nada da će progovoriti “njihova uspavana savjest da odustanu od svojih namjera i od onoga što će na sebe navući prokletstvo za svagda”.

– Sa ovog svetog mesta upućujemo molbe svima koji odlučuju – da se ostave svetinja Božijih, crkvenog imanja, jer one ne služe samo predstavnicima crkava, nego celom narodu svome. One su darovane domu Božijem i moraju da ostanu za svagda onima kojima su darovana – rekao je patrijarh Irinej.

Njegova svetost je naglasio da su se posebno sabrali da se pomole Gospodu zbog onoga što se dešava u bratskoj i svetoj Crnoj Gori, jer ono što Srbi doživljavaju i što im se sprema, jeste ono što nikada nisu doživjeli.

Patrijarh srpski kaže da su bezbožnici digli ruke na svetinje Gospodnje, imovinu svetinja Gospodnjih, da je uzmu i potroše kao što su potrošili ono što su sami naslijedili.

– Ono što vidimo i čujemo braćo i sestre da se dešava u našoj bratskoj Crnoj Gori, to se nikada u istoriji našoj, a verujem i u svetskoj nije dešavalo – hoće da nam oduzmu svetinje i to oni koji sa svetinjama ništa zajedničko nemaju – upozorio je patrijarh srpski.

Foto: Privatna arhiva

Hoće da otmu, kaže patrijarh, imovinu koju crkva ima ne od juče ili prekjuče, nego stotinama godina.

– Nažalost, to što oni spremaju, to nisu radili ni Turci, ni oni drugi koji su bili slični Turcima koje smo doživeli kao takve – rekao je patrijarh srpski.

Prema njegovim riječima, ovo čine oni koji su jednim dijelom kršteni, a većina ih je i nekrštenih.

On je istakao da je cijeli hrišćanski pravoslavni svijet osudio ovo što se dešava u Crnoj Gori, kao i sve pravoslavne crkve.

– Ali oni kao da ušiju nemaju, niti očiju da vide da je narod spreman da brani svoje svetinje i to ne samo rečima, nego i životima svojim – rekao je patrijarh Irinej.

On je dodao da ovo zlo koje je prisutno u Crnoj Gori ima i jedno dobro, jer je probudilo Crnu Goru i vjeru u Crnogorcima i to je ono što raduje.

Patrijarh srpski je izrazio nadu da će tokom ove godine Hram Svetog Save biti osveštan i tako ispunjena želja srpskog naroda da podigne veličanstven hram zahvalnosti ocu Srpske crkve i naroda.

Patrijarh srpski je rekao da je protekla godina bila puna iskušenja, kako za srpski, tako i za sve narode u svijetu i da se zato moli Gospodu da blagoslovi vrijeme koje je ispred da bude godina milosti Božije i da nas Gospod oslobodi i drugih nevolja koje prijete srpskom i drugim narodima.

– Molitva sabranih i mnogih ima veliku moć pred licem Božijim, da se molimo Gospodu da blagoslovi godinu koja dolazi, a mi da blagoslovimo grobove onih koji su živeli i kolevke dečije, odnosno onih koji počinju život – rekao je patrijarh Irinej.

SRNA/Srpskainfo