Zvaničnici Republike Srpske čestitali su pravoslavnu Novu godinu svim građanima.

Doček Nove godine po julijanskom kalendaru, organizovan je širom Republike Srpske.

U pravoslavnim hramovima u Banjaluci služen je moleban. U porti Hrama Hrista Spasitelja nastupili su Ansambl narodnih igara i pjesama “Veselin Masleša”, Gradski tamburaški orkestar i etno grupa Iskon. Veliki broj Banjalučana slavio je ulazak u pravoslavno novo ljeto u kućnoj atmosferi.

U prijedorskoj regiji, proslava pravoslavne Nove godine, organizovana je samo u Novom Gradu. Tradicionalno, na Trgu Mladena Oljače, u organizaciji opštinske uprave, slavilo se uz kuvano vino i zabavni program.

Novi Grad (Foto: RTRS)

Novi Grad (Foto: RTRS)

Gradišci je nastupila grupa Galija.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Slavilo se i u dobojskoj regiji. Doboj, Derventa, Teslić i Stanari organizovali su doček na otvorenom. U Doboju je održan koncert orkestra Perice Јaćimovića, a potom je nastupila i estradna umjetnica Tina Ivanović.

Za razliku od međunarodne Nove godine kada nije bilo organizovanog dočeka u Istočnom Sarajevu, građane je noćas na Trgu Srbije u Istočnom Novom Sarajevu zabavljao Sergej Ćetković. Na Јahorini su nastupili Darko Lazić i Nikolina Kovač.

Doček je organizovan i u Foči. Nekoliko stotina Fočaka Novu godinu dočekalo je na Trgu kralja Petra, uz užičke Boeme, kuvano vino i planinski čaj. Vatromet i hramovna zvona oglasili su Mali Božić i dolazak pravoslavne 2020. godine. U Svetosavskom hramu služen je moleban za uspješnu i blagoslovenu novu godinu.

Foča (Foto: RTRS)

Foča (Foto: RTRS)

Trebinje se opredijelilo za doček na otvorenom. Trebinjce i njihove goste u Novu godinu uveo je Bane Mojićević.

I na Gradskom trgu u Bijeljini organizovan je doček. Međutim, veliki broj Semberaca ponoć je dočekao u krugu porodice.

Bijeljina (Foto: RTRS)

Bijeljina (Foto: RTRS)

Brčkom, slavlje je organizovano na platou Bulevara Mira. Dolazak Nove godine obilježen je vatrometom, a organizator dočeka bilo je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo Prosvjeta Brčko.

Brčko (Foto: RTRS)

Brčko (Foto: RTRS)

Proslava Pravoslavne Nove godine organizovana je i u obližnjem Pelagićevu na Trgu 9. januar.

Stanovnici Dervente dočekali su novo ljeto na Trgu pravoslavlja uz muziku, kuvano vino i vatromet.

Modričani su Novu 2020. godinu po julijanskom kalendaru dočekali prvi put na otvorenom. Iako je bilo izuzetno hladno vrijeme, na Trgu Milana Jelića okupio se veliki broj Modričana.

Modriča (Foto: Večernje novosti)

Modriča (Foto: Večernje novosti)

Šamčani su Novu godinu dočekali na gradskom trgu uz kuvano vino, muziku i vatromet, u organizaciji opštinske uprave Šamac.

Nekoliko stotina mještana dočekalo je Novu godinu uz muziku, kuvano vino i vatromet na školskom igralištu u Kravici kod Bratunca zajedno sa gostima iz susjednih sela i Srebrenice.

Ulazak u Novu godinu pravoslavni vjernici na području opštine Prnjavor obilježili su cprisustvom molebanima u Hramu Svetog velikomučenika Georgija u Prnjavoru i Hramu Svetog Save u prigradskom naselju Slatina.

Moleban je u ponoć služen i u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Kotor Varošu.

RTRS