Ekspert za borbu protiv radikalnog islama Dževad Galijašević izjavio je da je iranski general Kasem Sulejmani, koga su nedavno ubile SAD, bio uključen i u opremanje mudžahedina na području odgovornosti Šefika Džaferovića, aktuelnog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, gdje im je dopremao oružje preko Hrvatske, a dio tog arsenala ostajao je kod Hrvata.

Galijašević je za današnje Večernje novosti naveo da je Džaferović poslije rata odmah prebačen u tajnu službu AID za generalnog sekretara i imao je uvid u sva ratna dokumenta iz svoje zone djelovanja i ostalih, i mogao je sa njima da radi šta hoće.

– Iako se na suđenjima generalima takozvane Armije BiH spominjalo njegovo ime, nikada nije bio optužen za ratni zločin, što je veliki propust pravosuđa u Hagu, ali bi se dalo diskutovati o tome da li je i namjeran – istakao je Galijašević.

Prema njegovim riječima, u zoni odgovornosti Džaferovića za vrijeme rata u BiH mudžahedini su počinili monstruozne zločine nad Srbima.

– Odsječeno je na stotine glava srpskih zarobljenika i to su najmasovnija ritualna ubistva na svijetu – tvrdi Galijašević.

On je naglasio da je Džaferović kao šef bezbjednosnih službi znao za sve zločine i da je imao dostupne transkripte razgovora mudžahedina, ali da nije reagovao da bi spriječio zločine nad Srbima u Vozući.

– Sulejmani je tokom čitavog rata na području srednje Bosne dolazio i obučavao mudžahedine, ali i odlazio u Sarajevo i obučavao pripadnike tajne službe Alije Izetbegovića AID – istakao je Galijašević.

Večernje novosti pišu da je Sulejmani, koga su nedavno ubile SAD, boravio u BiH u više navrata od 1993. do 1995. godine, i to najčešće u širem području Zenice, gdje je djelovao ozloglašeni odred El mudžahedin, koji se nalazio u zoni odgovornosti Džaferovića.

Prema tvrdnjama sagovornika lista, Džaferović je kao ratni šef ili načelnik Centra službi bezbjednosti Zenice bio upoznat sa djelovanjem iranskog generala i sa masovnim ratnim zločinima islamskih ekstremista nad Srbima.

List podsjeća da dokumenta Kongresa SAD govore o tome da je Sulejmani imao BiH u fokusu, te napominje da je američki kongres u svojoj rezoluciji od 9. januara ove godine naveo da je iranski general namjeravo da izvede napade na ambasade SAD u Bagdadu, u Iraku, kao i da je planirao napade u Njemačkoj, BiH, Bugarskoj, Keniji, Bahreinu, Turskoj…

Šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nenad Stevandić je rekao da je Republika Srpska svjesna toga ko predstavlja Bošnjake u Predsjedništvu BiH.

On je dodao da je zanimljivo kako je svijet bio licemjeran, žmireći na zločine nad Srbima za vrijeme rata i na ukazivanje na radikalni islam, a da se sada, kada je ovo postao globalni problem, vraća priča i na BiH.

Član Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske Kostadin Vasić je rekao za Novosti da je ista matrica kod svih ratnih kadrova SDA, te da se sve linije te partije bile povezane sa Iranom i ekstremnim islamistima.

List je ranije objavio da je od diplomatskih izvora u Sarajevu dobio informaciju da se Džaferović susreo sa Sulejmanijem 1994. godine, te da je jedan od najmoćnijih ljudi Bliskog istoka već 1992. godine imao u Armiji BiH 20 svojih specijalca, a kasnije je dodatno angažovao još pripadnika Iranske nacionalne grade, koji su bili stacionirani u Kaknju, Visokom, Zenici, fojnici i na Igmanu.

Uz napomenu da je Džaferović napao Novosti, jer su u broju od ponedjeljka, 13. januara, pisale o tome da je tokom u rata u BiH sa Sulejmanijem koordiniorao akcije protiv Srba, list ocjenjuje da ni ovoga puta nije izostala izanđala mantra o “velikoj Srbiji” i “genocidu”.

SRNA/RTRS