Švedske oružane snage slale su lažnog oficira, čija je vojna karijera sada pod istragom, u sjedište NATO saveza u Belgiji. Lažni oficir bio je i na KiM.

Šveđanin, čiji identitet nije otkriven, je lagao da je završio vojnu školu 1999. godine, a zapravo je nikada nije pohađao. On je falsifikovao diplomu koristeći potpis nepostojećeg generala.

– Naravno, nije dobro što se ovo dogodilo. Moramo slati prave oficire na ove pozicije i osigurati da imamo pravo znanje o osoblju – izjavio je vojni istražitelj.

Lažni oficir služio je kao kapetan na Kosovu i Metohiji, te kao major u Avganistanu gdje je bio zadužen za bezbjednost informacija. Za to je morao da ima posebno obrazovanje, koje on nije posjedovao, navodi Sputnjik Internešnel.

On je 2013. godine dodijeljen NATO-u. Prevara nije otkrivena sve do 2018. godine, a otkrila ju je Obalska straža, u kojoj je lažni oficir zauzimao visok položaj i imao pristup povjerljivim informacijama.

Obalska straža tvrdila je da ga je smijenila sa posla i upozorila oružane snage u decembru 2018. godine, nakon otkrića da je lagao. Uprkos činjenici da je vojska upozorena, on je 2019. izabran za člana švedske misije u UN u Maliju.

– Totalno nerazumljivo i veoma zabrinjavajuće za saradnju Švedske i NATO saveza – rekla je NATO stručnjak En-Sofije Dal.

Ministar odbrane priznao je da je primio informaciju od ministra pravde o čovjeku iz Obalske straže sa “sumnjivom biografijom”.

Komandant Mikael Biden saznao je prije par dana za ovaj bezbjedonosni rizik i naredio istragu zašto komanda nije odmah reagovala po primanju izvještaja.

– Ovakve stvari ne smijeju da se dešavaju i sada moramo sve da razjasnimo – rekao je on, ocijenivši situaciju kao ozbiljnu.

Švedska, koja je posljednji put ratovala prije 200 godina, počela je da jača odbrambenu saradnju sa NATO i, na bilateralnom nivou sa SAD.

Izvor: sputniknews.com