Republika Srpska ne smije dozvoliti da se Dejtonski sporazum izmjesti iz Ujedinjenih nacija i Savjeta bezbjednosti.

Srpska ne smije dozvoliti da se sa pitanjem Dejtona desi ono što je Srbija dozvolila sa pitanjem Kosova, ističe dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci Predrag Ćeranić, naglašavajući da gdje god je prisutan ruski veto Srpska može biti bezbrižna.

Komentarišući medijske navode o tome da su predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan i novoizabrani predsjednik Hrvatske Zoran Milanović dogovarali promjene Dejtona, Ćeranić, rekao je da nije prvi put da ideje o “Dejtonu 2” izlaze na vidjelo, ali da je izuzetno važno da Republika Srpska ne dozvoli da se Dejtonski sporazum izmjesti iz Ujedinjenih nacija i Savjeta bezbjednosti.

Đeranić je, gostujući u emisiji “Otvoreno rečeno” našeg Radija, istakao da Republika Srpska kada je riječ o Dejtonu ne smije dozvoliti ono što je Srbija dozvolila da se desi sa pitanjem Kosova, koje sada rješava Evropska unija.

– Gdje god je ruski glas važan, gdje god je prisutan ruski veto, mi možemo biti bezbrižni. Zbog toga, dokle god je pitanje Dejtona u Ujedinjenim nacijama mi možemo biti bezbrižni jer imamo prijatelje na globalnoj sceni – kaže Ćeranić.

RTRS