Projekat Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske “Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske” za ovu godinu do danas je prihvatilo pet opština i gradova Srpske Han Pijesak, Prnjavor, Prijedor, Trebinje i Gradiška, rekao je predsjednik Odbora Milorad Arlov.

Arlov je podsjetio da je rok prijava za ovaj, deveti po redu projekat, 31. januar kada će znati koliko će lokalnih zajednica ove godine sa svojim osnovnim školama i porodicama ugostiti srpsku djecu sa Kosmeta, a ove godine dolaze i djeca iz socijalno ugroženih porodica.

On je naveo da je dolazak djece u Srpsku predviđen 13. juna.

Centralni doček planiran je u Brčkom, a dan poslije 14. juna biće organizovan doček u Višegradu za djecu sa Kosmeta koji dolaze u juistočne gradove i opštine Srpske.

Arlov je pozvao lokalne zajednice koje to žele da do 31. januara prihvate učešće u ovom velikom projektu.

– Dolazak djece planiran je u dvije grupe. U Brčkom će u subotu, 13. juna, biti organizovan centralni doček gostiju koji će biti smješteni kod vršnjaka u lokalnim zajednicama u sjeverozapadnom dijelu Srpske. Domaćin dočeka je brčansko SPDK Prosvjeta – naveo je Arlov.

Za 14. jun planiran je centralni doček u Andrićgradu učenika i nastavnika koji će boraviti lokalnim zajednicama na jugoistoku Srpske, a domaćin su opštine Višegrad i Han Pijesak.

Arlov je dodao da i ove godine očekuju podršku od Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

– Kao i prethodnih godina djeca kod vršnjaka ostaju sedam dana. U proteklih osam projekata sa Kosmeta u Srpskoj boravilo je više od 4.500 srpskih učenika u pratnji oko 400 prosvjetnih radnika sa KiM – rekao je Arlov.

On je dodao da Odbor nastavlja i humanitarnu akciju pod nazivom “Humanost je plemenita vrlina” za dovršetak izgradnje i opremanje Dnevnog centra “Podrži me – 9. januar” u Kosovskoj Mitrovici za koji je u 2019. godini do sad obezbijedio i utrošio 105.000 evra. Centar je namijenjen za 144 djece i mladih sa poteškoćama u razvoju na KiM.

SRNA/RTRS