Svi smo čuli frazu “srećna supruga, srećan život”, ali novo istraživanje otkriva da “žena koja kontroliše muža, znači zdraviji život”. Prethodne studije pokazale su da supružnici međusobno utiču na zdravlje i dugovečnost. Međutim, isto istraživanje pokazuje zašto treba poštovati žene koje vole da vode poslove, piše “Bright Side”.

Kada su muškarci nesrećno oženjeni imaju manji rizik od razvoja dijabetesa, pokazuje sociološko istraživanje Univerziteta Mičigen. Čak i ako ga razviju, imaju veće šanse za uspešno lečenje zahvaljujući svojim ženama.

Hui Liu, vođa istraživanja, rekao je da je to možda posledica činjenice da neke supruge stalno prate zdravlje svojih muževa, posebno ako su muževi lošeg zdravstvenog stanja ili imaju bolesti poput dijabetesa koje zahtevaju praćenje. Međutim, muževi mogu da budu nesrećni sa ženama koje ih stalno prate, što će zapravo smatrati zanovetanjem.

S obzirom da je dijabetes sve veći problem savremenog doba, svako istraživanje je značajno. Učestvovalo je 1.228 bračnih parova u starih između 57 i 85 godina, a praćeni su tokom pet godina. Istraživači su krenuli od pretpostavke da ljudi u nesrećnim brakovima imaju lošije zdravlje i kraći životni vek.

Žene su zdravije u srećnom braku

Isto istraživanje otkrilo je da za žene važe drugačija pravila. Dobar brak za ženu znači manji rizik od dijabetesa. One su osetljivije na kvalitet odnosa, a u kvalitetnoj vezi jačaju zdravlje, objašnjavaju naučnici.

Takođe, može se reći da je primećeno da previše kontrole može da stvori veliki stres.

Brojna istraživanja pokazuju da mnogi brakovi mogu da budu loši za telo, dušu i um. U danskom istraživanju koje je pratilo 10.000 ljudi čak 11 godina, zaključili su da oni koji imaju zahtevne partnere imaju za 50 posto veći rizik od preuranjene smrti.

Izvor: RTL.hr