Srpski general u penziji Mitar Kovač rekao je da srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ima prave informacije kada je rekao da u Sarajevu, Podgorici i Tirani, pa i u Beogradu, djeluju timovi NATO-a za borbu protiv ruskog uticaja.

Kovač je rekao za Sputnjik da ti timovi funkcionišu u većini zemalja na prostoru bivše Јugoslavije, pa i Albanije, u funkciji promjene javnog mnjenja, prije svega na srpskom etničkom prostoru.

On je dodao da se ti timovi formiraju “u skladu sa novim tendencijama sukobljavanja velikih sila i oblikovanja javnog mnenja” na određenim područjima, te da ih čine stručnjaci različitih profila iz oblasti telekomunikacija, informacionih tehnologija, psihološko-propagandnih dejstava, medija i odnosa sa javnošću.

– Njihovo programsko i kontinuirano delovanje ostvaruje se ne samo putem tih centara, nego prvenstveno putem zvaničnih medija sa nacionalnom frekvencijom, ali i medija sa lokalnom frekvencijom – dodao je Kovač.

Kovač je ocijenio da zato danas postoji tendencija da se posredstvom različitih nevladinih organizacija plasiraju finansijska sredstva za lokalne medije jer je instrukcija i strateška smjernica NATO-a da, osim zastupljenosti na nacionalnim medijima, ovlada i većinom lokalnih medija.

On je dodao da se jedan broj tih centara nalazi i u Srbiji pod različitim izgovorima i sa različitim izazovima, ali da nisu prepoznati kao takvi centri, nego funkcionišu na drugačiji način, pri kompanijama ili diplomatskim i kulturnim predstavništvima.

Kovač je rekao da je sigurno da oni sprovode određene aktivnosti sa ciljem preoblikovanja država i javnog mnjenja na prostoru Balkana, te da se to danas najviše čini u vezi sa nacionalnim i vjerskim pitanjima.

Prema njegovim riječima, prvi pokušaji u oblasti vjere čine se na prostoru Crne Gore, gdje je proglašena vještačka crnogorska nacija, a sada se proglašava i “crnogorska crkva”.

On je istakao da se slično u narednom periodu može očekivati u Sjevernoj Makedoniji, na Kosovu i Metohiji, a vremenom i u BiH.

Stručnjak za međunarodne odnose sa Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Željko Budimir rekao je da su “antihibridni timovi stigli najprije u Crnu Goru”.

On je ukazao da su na Balkanu Srbija i Republika Srpska izvan prostora NATO-a, dok se Crna Gora kao nova članica gleda kao zona ili potencijalno žarište nestabilnosti, pošto je u politički haotičnom stanju ušla u Alijansu, ne ispunjavajući nijedan uslov tog saveza.

– Napravljena je jedna postavka u kojoj ti timovi imaju zadatak da se kroz nekonvencionalni vid borbe, prije svega medijske, ostvari uticaj na narod, ali i na političku elitu da donose odluke u skladu sa politikom NATO-a – dodao je Budimir.

On je naveo da je u Crnoj Gori riječ o sprečavanju uticaja srpskih političkih partija i Srpske pravoslavne crkve, kao najvažnije institucije srpskog naroda, ne samo u Crnoj Gori, nego i uopšte.

– U Republici Srpskoj i Srbiji to se radi kroz djelovanje različitih nevladinih organizacija, ali i kroz institucije i medije da bi se ovaj prostor integrisao u NATO, jer je Alijansa u ovom trenutku u punom procesu konfrontacije sa Rusijom, i to ovde – navodi Budimir.

On je dodao da je jasno o kojem vidu borbe je riječ, kada se to stavi u kontekst onoga što je ranije izjavio bivši američki državni sekretar Džon Keri – da su Srbija i Republika Srpska “na liniji vatre”.

– Riječ je o borbi između dva suprotstavljena globalna bloka, u kojoj srpske zemlje koje prate liniju vojne neutralnosti ne odgovaraju priči političkog Zapada. I oni će se po svaku cijenu pokušati ugurati – rekao je Budimir.

SRNA/RTRS